Ytre høyre-profil skrøt av at han var på Høyre-fest: «Dette tar vi sterk avstand fra», sier lokallagsleder


Fredag kunne den norsk-svenske ytre høyre-profilen Peter Imanuelsen (24), kjent på sosiale medier som «Peter Sweden», skryte av at han hadde vært på «a great party with politicians from the Norwegian conservative party».
På Twitter viste Imanuelsen fram et bilde av selv foran et festdekket bord med Pride-flagg og en Høyre-vimpel i hjørnet.
Bildet er tatt i det midlertidige valgkamplokalet til Ålesund Høyre i sentrum av byen, og lokallagsleder Runar Paulsen bekrefter overfor Filter Nyheter at Imanuelsen var tilstede på et sosialt arrangement for lokale partimedlemmer den aktuelle dagen.
– Han har dessverre vært i våre lokaler. Jeg visste ikke noe om denne personen og ante ikke hva han står for før jeg fikk brakt det på det rene i dag. Det står åpenbart veldig fjernt fra det som er gangbar mynt i Høyre, sier Paulsen.

Mente Hitler «hadde noen gode poenger»

Paulsen sier Imanuelsens tilstedeværelse på arrangementet «ikke er noe vi er stolte av» og «noe vi tar sterkt avstand fra».
Peter Imanuelsen har skapt seg en stor følgerskare på Twitter og Youtube ved å fremme sterkt islamfiendtlige, jødefiendtlige og homo-fiendtlige synspunkter og konspirasjonsteorier og blant annet skrevet at folkemordet på jødene under Den andre verdenskrig er en «løgn» og at Hitler hadde «noen gode poenger».
Imanuelsen ble kjent i Storbritannia da han figurerte på en selfie lagt ut av den kjente ytre høyre-provokatøren Katie Hopkins, og fikk sin egentlige identitet avslørt av den antirasistiske kampanjegruppa Hope Not Hate i 2017.
Han mener en del av beskyldningene mot ham er fabrikert, men tok også avstand fra holocaust-benektelse og slettet sine jødefiendtlige tweets. Han kaller seg nå verdikonservativ, kristen libertarianer og er medlem av Med Israel for fred (MIFF) og sier han ikke lenger er fiendlig innstilt til muslimer, jøder eller homofile.
Etter besøket i Ålesund reagerte flere av hans følgere negativt på at Imanuelsen poserte på et bilde med Pride-flagg.
På Twitter har Peter Imanuelsen også lagt ut et bilde av seg selv sammen med tidligere leder av Ålesund Unge Høyre, Preben Dimmen (20). Dimmen har fast plass på Aftenpostens debattsider og skriver også for Minerva.

Det har ikke lyktes Filter Nyheter å komme i kontakt med Preben Dimmen i dag, men leder av Møre og Romsdal Unge Høyre, Elise Fiske, avkrefter at det var Dimmen som hadde med seg Imanuelsen på den sosiale sammenkomsten.
– Preben Dimmen og Peter Imanuelsen er to forskjellige mennesker med helt forskjellige meninger, slår hun fast.

Ville vært uvelkommen

Runar Paulsen i Ålesund Høyre sier Imanuelsen ikke var invitert til lokallagets sosiale sammenkomst fredag, og at han hadde vært uvelkommen hvis Paulsen hadde hatt kjennskap til hans standpunkter.
– Jeg var ikke tilstede på arrangementet selv, men har blitt fortalt at Imanuelsen var på et møte om fiskeripolitikk som ble holdt i regi av næringslivet og flere politiske partier i Ålesund tidligere på dagen. Det er mulig at Imanuelsen der fikk informasjon om at Ålesund Høyre skulle ha en sosial sammenkomst for sine medlemmer senere på kvelden, sier lokallagslederen.
Han sier det var «et 20-talls» partimedlemmer på sammenkomsten, og at ingen av dem kjente til Imanuelsen. 
Paulsen vet ikke hvor lenge Imanuelsen var på arrangementet og vil ikke oppgi identiteten til noen som var tilstede.
– Vi er såpass uformelle at dukker det opp noen på et sosialt arrangement som ikke er medlemmer, men som kjenner noen, vil de nok få slippe inn. Her var det en person som ingen kjente, sier Paulsen.
– Hvordan reagerte de andre festdeltakerne på at det dukket opp en person ingen av dem kjente?
– Det kan jeg ikke kommentere. Jeg har ikke flere svar. Hadde jeg vært der og hatt kjennskap til hvem Peter Imanuelsen er, ville jeg definitivt ha vist ham bort. Dette var en uønsket hendelse som skjedde en fredagskveld med mye folk på byen, og det kunne skjedd hvor som helst, tenker jeg. Det er ikke noe vi er stolte av, men tar avstand fra, sier Runar Paulsen.

Var på festen som journalist

Det samme sier Elise Fiske, som i motsetning til Paulsen var tilstede på den sosiale sammenkomsten. Hun avviser at det var merkelig at det dukket opp en person ingen av festdeltakerne visste hvem var.
– Dette er et kontor i gågata i Ålesund, der hvem som helst kan stikke innom. Det er selve poenget med å ha et kontor akkurat der, sier hun.
Overfor Filter Nyheter sier Peter Imanuelsen selv at han var på festen som journalist, fordi at han skriver for en rekke «internasjonale nettaviser».
På spørsmål om hvilke nettaviser, nevner han bare The Gateway Pundit. Det er en amerikansk ytre høyre-blogg som flere ganger er tatt for å publisere falsk eller villedende informasjon.
Imanuelsen sier han har vært bosatt i Ålesund i rundt et år og argumenterer for at hans tidligere standpunkter ikke bør brukes mot ham.
– Hvis man ikke er villig til å gi folk en second chance, tar man fra dem en del av insentivet til å endre seg. Resultatet blir at de radikaliseres ytterligere, sier han.
– Jeg har for lengst tatt avstand fra disse sakene – jeg var ung, dum, hadde kontakt med noen dårlige folk og var inne i en del konspirasjonsteorier. Heldigvis har jeg kommet meg vekk fra det. Mine synspunkter i dag er at jeg tror på tror på frie valg, menneskerettigheter, ytringsfrihet, at folk skal ha så mye frihet som mulig uten at staten skal blande seg inn, sier Imanuelsen.

Står ved Grønland-opplevelse

I fjor sommer publiserte han en video fra Grønland i Oslo, der han hevder han følte seg usikker og at strøket var «the closest thing Norway has to a no go-zone».
– Når du filmer på Grønland midt på lyse dagen og sier det er farlig der, synes du da at du som journalist formidler et korrekt bilde av bydelen?
– Ja, det var slik jeg opplevde å være der da. Det er mye narkosalg ved T-banen på Grønland og det er gjengmiljøer der som jeg følte at ikke var helt trygge. Jeg sier ikke at det ikke er trygt der, men at det er tilfeller, sier Imanuelsen.
– Grønland kan ikke sammenliknes med de verste områdene i Sverige, men er en av de verste i Norge. Der skjer det mye, blant annet knivstikking, sier han og viser til artikler fra HRS, Document og andre alternative medier, samt en SSB-sak, som dokumentasjon på påstanden.
De handler alle om kriminalitet blant innvandrere i Norge, men ingen nevner knivstikkingsepisoder på Grønland.