Tiltalt for «hets mot folkegruppe» etter spilleliste på Spotify

En svensk tenåring som i 2018 satte opp en offentlig Spotify-spilleliste med tittelen «Vit makt, negerslakt», er av påtalemyndigheten i Sverige tiltalt for «hets mot folkegruppe», tilsvarende den såkalte rasismeparagrafen i Norge.

Det skriver nettstedet Expo.

Expo har også tidligere omtalt hvordan en lang rekke «hvit makt»-band og nynazistiske artister over tid har fått lov til å distribuere musikken sin via den samme strømmetjenesten, som også inneholder flere offentlige spillelister med høyreekstreme symboler, titler og musikk.

I oktober i år ble Spotifys «virale topp 50»-liste i Sverige toppet av en låt fra bandet Kiwi, som har tydelige koblinger til høyreekstreme grupper. Låten ble siden tatt ned.

Men selv om strømmetjenesten i en epost til Expo har forsikret om at «innhold som oppfordrer til hat eller vold mot grupper eller individer» ikke er tillatt, ligger fortsatt en stor mengde musikk fra høyreekstreme band, i tillegg til podkaster, ute på Spotifys plattform.

Den svenske tenåringen som nå står tiltalt for «hets mot folkegruppe», var 15 år da han opprettet den omtalte spillelisten. Han nekter straffskyld og har forklart at han ikke visste at spillelisten var offentlig, samt at tittelen ble valgt som et innfall han senere angret på.

Spillelista hadde 73 følgere da tenåringen ble anmeldt. Dette er første gang noen i Sverige er tiltalt for hatkriminalitet på bakgrunn av musikk eller spillelister på Spotify.