Stor lekkasje: Lederen av USAs verste nazistgruppe spleiset høyreekstreme i Norge

I oktober 2015 var det stor aktivitet blant de selverklærte fascistene på nettforumet «Iron March».

En amerikansk mann som kalte seg «Odin» hadde nylig skrevet en fellespost der han kunngjorde eksistensen av «Atomwaffen Division», en sammenslutning av unge nynazister som framsto langt mer uttalt voldelige enn de offentlig kjente gruppene i USA. 

«Vi er en svært fanatisk, ideologisk gruppe kamerater som driver med både aktivisme og militær trening. Ingen tastaturkrigere. Om du ikke har tenkt å møte opp og få ting gjort, bare glem det», erklærte «Odin» som åpning av en tråd der stadig flere unge menn meldte sin interesse.

I desember 2015 kom «Odin» i kontakt med en person som var fra Norge og kalte seg «Hadit». Den amerikanske nynazist-lederen indikerte at han hadde minst én annen kontakt i Norge og at han ville sette de to i kontakt med hverandre

«Jeg har en norsk kamerat som veldig gjerne vil snakke med deg. Bruker du Skype?», skrev «Odin» (på engelsk).

Mannen han henvendte seg til var trolig 22 år på dette tidspunktet.

Til svar fikk «Odin» et nytt kontaktpunkt med den norske meningsfellen – en Skype-konto der brukernavnet var hentet fra  en svartmetall-låt av norske Burzum (Varg Vikernes).

Hadit: «Kult, min skype er (brukernavn)».

Odin: «Jeg la deg til, jeg sendte din skype til ham og hans til deg sånn at dere to kan nå hverandre».

Tatt med sprengstoff og våpen

«Odin» viste seg senere å være den militærtrente tidligere kjernefysikk-studenten Brandon Russell.

Han ble avslørt i kjølvannet av et dobbeltdrap i miljøet i 2017, der både gjerningsmann og ofre var i Atomwaffen. Også Russell ble til slutt pågrepet av FBI sammen med en annen høyreekstremist, i en bil der de hadde flere gevær, enorme mengder ammunisjon og skuddsikre vester. I 21-åringens garasje fant etterforskerne sprengstoff og andre bombeingredienser. Påtalemyndighetens teori var at Russell hadde planlagt å bruke dette til angrep på sivile, atomanlegg eller synagoger, og Atomwaffen-grunnleggeren soner nå en dom på fem års fengsel for selve sprengstoffbesittelsen.

Propaganda fra Atomwaffen Division.

Den eksplisitt terror-orienterte nynazist-organisasjonen levde videre både i USA og med utenlandske sympatisører, og har fått avleggere med andre navn som hevder å ha medlemmer og støttespillere også i flere europeiske land.

Disse nettverkene er i 2019 kjent for å oppfordre til terrorangrep mot blant andre mørkhudede, politikere og jøder; videoer av uniformerte og maskerte medlemmer på skytetrening, og propagandaplakater som gjerne består av tegninger av jøder eller politifolk som blir henrettet.

Utvekslingen med nordmannen «Hadit» mot slutten av 2015 var ett av mange eksempler på at Russel og andre amerikanere i Atomwaffen i en tidlig fase brukte Iron March-forumet til å rekruttere eller oppmuntre meningsfeller og til å spleise høyreekstremister i geografisk nærhet som ikke visste om hverandre fra før – også i utlandet.

Det var ikke alltid nordmenn trengte bistand for å finne hverandre i det nazistiske forumet.

«Så du var norsk! Add meg gjerne på Steam for snakk», skrev en norsk tenåring  i en privatmelding til en landsmann 22. november 2015.

«Ja, hvorfor ikke. Har allerede 2 fascister på Steam», fikk han til svar fra brukeren «NorskFascist».

(Steam er en spillplattform med chatmulighet.)

Chattet med russisk grunnlegger og gryende terrorgruppe

De hittil ukjente samtalene er en del av en enorm lekkasje av flere tusen private chat-tråder mellom brukere på Iron March fram til slutten av 2017, da forumet ble utsatt for flere datainnbrudd og tatt ned. Databasen ble lagt ut på nettet av hacktivister 6. november i år, og er i stor grad verifisert som ekte av journalister og researchere som kjenner forumet fra før.

Filter Nyheter har de siste dagene kartlagt personer i materialet som har skrevet på norsk eller har andre indikasjoner på bånd til Norge. Det gjelder et fåtall av brukerne. Samtidig er det ingen tvil om at en rekke nordmenn som uttrykte høyreekstreme sympatier lenge var del av et nettmiljø der det sto sentralt å rekruttere medlemmer til militante nazistiske grupper.

  • Har du tips? Send oss en e-post for nærmere kontaktinformasjon.

Den lukkede delen av kommunikasjonen på forumet viser hvor konkret og uanstrengt nettverksbyggingen skjedde på tvers av landegrensene i denne perioden.

Ingen av brukerne kunne være i tvil om hva Iron March (også kalt bare «IM») dreide seg om. Det uttalt fascistiske forumet hadde det provokative slagordet «Gas the Kikes! Race War Now! 14/88 Boots on the Ground» – referanser til henholdsvis å gasse jøder, rasekrig, et nynazistisk slagord, «Heil Hitler» og aksjonisme.

«Jeg vet ikke engang hvorfor du påpeker at niggere ikke er mennesker, det er for opplagt», skrev nordmannen bak kallenavnet «Nowhere» til brukeren «Clive Bissel», etter å ha blitt medlem i forumet så tidlig som 2013.

Nordmannen fikk til svar i den engelske utvekslingen at det var viktig å spre informasjon for å radikalisere andre siden det «ikke er opplagt» for alle at «niggere er laverestående» og at onde jøder «kontrollerer alt sammen».

Norske «Nowhere» var også i direkte kontakt med mannen som startet og modererte hele Iron March-forumet, den russiske ekstremisten Alexander «Slavros» Mukhitdinov. Det skjedde blant annet 27. mai 2013, da nordmannen ville vite mer om det han refererte til som «The Iron Youth», en russisk fascistbevegelse som «Slavros» planla å etablere. I sitt svar forsikret Ironmarch-grunnleggeren om at han fortsatt jobbet med idéen.

«Nowhere» svarte med å skryte av et plakatdesign for bevegelsen, som trolig hadde blitt delt i forumet tidligere:

«Jeg ville hengt dem opp på vegger og tavler rundt om i byen. Alle sammen, ti av hver. Så ville det bli vanskelig å ignorere. Folk som da søkte på «The Iron Youth» på nettet, ville se hvem dere er, oppsøke dere, bli med, og vips, så er du Tsaren av Stor-Russland», skrev nordmannen (på engelsk).

Han spurte videre om hvorfor det ikke fantes omtale av Vidkun Quisling i forumets base med lesestoff kalt «fascist archives». Senere fikk han svar på dette fra en britisk bruker, med kallenavnet «Daddy Terror», som ville at nordmannen skulle bidra:

«Vi har ikke hatt en norsktalende på forumet på lenge, og vi får ikke oversatt noe. (…) Hvis du kjeder deg, bli med oss på Skype – bare legg til en av våre Skype-brukere så legger vi deg inn i gruppene».

Da «Daddy Terror» senere stusset på svak engelsk og spurte «Nowhere» om alderen hans, oppga nordmannen at han var 17 år. – Ikke noe problem, forsikret briten.

«Daddy Terror»-kontoen  har senere blitt knyttet til Ben Raymond, som samme år grunnla det aggressive  nynazistnettverket National Action (NA), en uttalt voldsorientert gruppering i Storbritannia som tok til orde for «hvit jihad», ble forbudt i 2016, var i kontakt med nevnte Atomwaffen i USA og har vært gjenstand for en rekke terroretterforskninger.

I NA ble det etterhvert avdekket at enkeltmedlemmer så på Anders Behring Breivik som en helt. Breivik var også tema i en privat diskusjon nordmannen «Nowhere» hadde via IM-forumet i juni 2013, etter å ha ment at en annen bruker var for opptatt av den norske terroristen.

«Jeg beundrer det han har gjort og besluttsomheten til å gjøre det, det er alt. (…) Noen sier han er en «feiging» som angrep barn, men det er selvsagt feil, og idiotisk kulturmarxistisk propaganda», svarte den utenlandske motparten om massakren på Utøya.

Tok kontakt med paramilitære i Ukraina

8. mars 2014 var det en nordmann som chattet én-til-én med «Hadit» (se over), på norsk. De to diskuterte om noen dedikerte norske nynazistiske organisasjoner var på gang:


Blackhat 14: Er du kjent med noen nasjonalistiske organisasjoner utenom vigrid-fags

Hadit: Utenom Vigrid kjenner jeg bare til Nordfront

Blackhat 14: Ja vell. Men Nordfront var eit svensk prosjekt som strakte seg til Norge, no er det og i finland. Og vigrid er for relgiøse tullinger. Noe mer Norskt er ønsket. Vi får
bare vente å se ka som skjer.

Blackhat 14: Er du involvert i noko? Noe stort som nasjonal samling en gang var.

Hadit: Ja, hadde vært bra med en mer norsk bevegelse. Nope, er for tiden ikke involvert
i noen bevegelse eller aktivisme. Etter hva jeg har hørt så jobber Breivik med å starte et
norskt fascist parti. Tviler på at det blir noe av det, men fortsatt spennende. Sorry at det
tok så lang tid å svare. Dataproblemer + Påskeferie».

(«Nordfront» er en referanse til organisasjonen som i dag heter Den nordiske motstandsbevegelsen, red. anm.)


Personen som kalte seg «Blackhat 14» var i tillegg til fascistforumet aktiv i en nynazistisk tråd på det mer eklektiske nettstedet 8chan, ifølge materialet Filter Nyheter har gjennomgått.

På Iron March var nordmannen opptatt av å finne ut hvordan man kunne verve seg til den paramilitære Azov-bataljonen i Ukraina, som var blitt kjent som en frihavn blant mange utenlandske høyreekstremister. 

«Blackhat 14», som var «stor fan av Azov», tok 28. juli 2015 kontakt med en bruker som skal ha vært med i Azov-bataljonen helt fra oppstarten:

«Hvordan blir jeg med? Er det noen krav? Hvem står bak de briljante propaganda-videoene etc? Kommer azov etter krigen til å hjelpe Høyre Sektor å ta makten eller vil dere gjøre det selv? Hvordan er det i azov, er det en kriger-kultur der? Hva har dere vært gjennom?»

Nordmannen fikk raskt svar fra den antatte soldaten om at det bare var å komme til Ukraina om han ville verve seg:

«Vi kan møte deg og ta deg med til hovedkvarteret i Kiev». (Det er ingen indikasjoner i meldingene på at nordmannen faktisk reiste).

«Blackhat 14» var en del av IM-forumet i flere år og hadde flere lukkede utvekslinger med utenlandske meningsfeller. I mai 2016 så han ut til å oppfordre en amerikaner, «Zeroangel» om å starte en gruppe som kunne revitalisere «Silver Legion», en organisasjon i USA på 1930-tallet som etterlignet Hitlers paramilitære brunskjorter i Sturmabteilung.

«Jeg er villig til å hjelpe dere med ressurser og plakater», skrev nordmannen blant annet, før de to utvekslet e-postadresser.

Trolig et titalls nordmenn i forumet

I databasen som ble lagt ut på nettet sist onsdag, er det minst seks kontoer som det med sikkerhet har stått norskspråklige bak, som brukeren «Uppatnying», som ifølge databasen la ut 30 poster i den åpne delen av forumet.

Sommeren 2013 diskuterte han kristendommens rolle i de ulike høyreekstreme fraksjonene på tomannshånd med en annen nordmann.

«Er ikkje so mange Nasjonalister frå starten av. Nordfront og Vigrid (etc.) vill aldri godtaka Kristendom… alt som ikkje er Germansk må ut. (inkludert teknologi frå utlandet, kennhende?)», skrev «Uppatnying».

Ytterlige omlag ti brukere har brukt norske IP-adresser. Enkelte av disse, som ikke har tilkjennegitt nasjonalitet i klartekst, har markører i brukernavn eller e-post-adresser som kan tyde på at de er norske, men det har ikke lyktes Filter Nyheter å identifisere personene med sikkerhet.

Det er også all grunn til å tro at det har vært nordmenn bak brukere på Iron March som har skjult sporene sine bedre.

Samarbeidet med svenske nynazister

Filter Nyheter har også undersøkt noe av kommunikasjonen fra svenske og danske høyreekstremister i  det unike materialet.

I de lekkede privatmeldingene framgår det hvordan nynazister i Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) basert i Sverige drev aktiv rekruttering både i fellesforumet og i én-til-én samtaler med andre skandinaver.

I juli 2016 så for eksempel den svenske brukeren «Spöket» ut til å ha overtalt en landsmann til å melde seg inn i DNM:


Spöket: Ansök via hemsidan. Skriv bara att du antagligen kommer flytta snart. Det gjorde jag. Men som sagt, riktigt bra folk. Alla mina tvivel på dem blev borttagna efter 1 Maj. (DNMs gatedemonstrasjon, red. anm.) Lyssnar du på radion förresten?

Totenkopfaffe Herr Nilsson: Ska göra det, tack. Nej, jag har bara lyssnat på ett avsnitt, då jag oftast föredrar att läsa över att lyssna.


Danske høyreekstremister, særlig i Danmarks Nationale Front (DNF), brukte forumet til å avtale møter og organisere rekruttering av bestemte enkeltpersoner i Danmark.

«Jylland her også, kommer fra Blokhus men bor i Aalborg. Hvilken by bor du i? Jeg kender den første, men nu skal jeg da også opsøge de to sidste (brugere), kan jeg høre. Jeg har set nogle videoer af DNF med nogle arrangementer, men ellers ved jeg ikke, hvor aktive de er. Jeg arbejder selv sammen med Nordfront/Modstandsbevægelsen, sætter propaganda op i Aalborg osv. Er du med i DNF? Er I meget aktive?», skrev brukeren «Danneborger»  til landsmannen «Anti-Gay» i 2015.

Enkelte  av danskene uttrykte at de var inspirert av Atomwaffens propagandametoder.

Nordmannen som i 2015 var i kontakt med «Odin» / Brandon Russell, deltok også i diskusjoner med flere svensker – både personer som var en del av DNM og som ble det på et senere tidspunkt.

I februar 2015 kommuniserte «Hadit» med den nevnte brukeren «Spöket», som skrev på svensk og ville vite hvordan det sto til med «den politiske korrektheten» i Norge fordi han vurderte å flytte dit.


Hadit: Norge er definitivt bedre en Sverige når det kommer til politisk korrekthet men man må fortsatt være ganske forsiktig med hva man sier og hvordan man ytrer seg. Lederen for Pegida Norge fikk nylig sparken fra lærerjobben sin pågrunn av sine holdninger ovenfor Islam

Spöket: Jo, men så är det nog i hela norr Europa. Hört att det är många Somalier och så runt Oslo?

Hadit: Ja, Oslo har mange somaliere. Men du ser dem egentlig bare på østkanten. Du finner også mange pakistanere der. I Oslo vest er de fleste etniske nordmenn. 


Den 9. mars 2015 tok brukeren «Sammy», en nynazist i DNM,  kontakt med «Hadit» for å spørre om sistnevnte kunne oversette propaganda fra nettsiden til Den nordiske motstandsbevegelsen og publisere artiklene på engelsk i en egen tråd med organisasjonen som tema i forumet, noe nordmannen svarte at han skulle gjøre.

Våpenkjøp og rasekrig

Selv om det ble diskutert både penger, organisering og voldsoppfordringer på det internasjonale forumet mens det eksisterte, ser de fleste av de mest ytterliggående medlemmene ut til å ha tatt mer detaljerte samtaler på krypterte plattformer. Men ikke alle var like forsiktige.

En av trådene med privatmeldinger som ble lekket sist onsdag, framstår som kommunikasjon mellom en mann i Serbia  og en fransk høyreekstremist som i 2017 var i ferd med å avtale et våpenkjøp på omlag 100 000 kroner. Franskmannen etterspurte pris på blant annet håndgranater, automatvåpen og en rakettkaster.

«Vi vil bare ha pistoler i denne omgang. Vi vet ikke nok til å betale deg store pengesummer. Hvis alt går bra på den første turen, kommer jeg tilbake i november med et større budsjett. Jeg vil da ha geværer, ammunisjon og kanskje mer, avhengig av hva du har», skrev franskmannen.

Det avtalte overleveringsstedet var Banja Luka i Bosnia.

To uker senere så planene ut til å bli satt på vent en periode, fordi selgeren var bekymret for arrestasjoner av Atomwaffen-medlemmer i USA.

«Hei, vet ikke om du har hørt det, men AW-folk ble drept og fengslet (de var mine forbindelser) så jeg må være stille en stund», skrev serberen, før planleggingen likevel så ut til å  fortsette. (Det er ukjent om våpenhandelen faktisk fant sted og om begge parter i dialogen var oppriktige.)

Selgeren, som kalte seg «MOONLORD», hadde året i forveien diskutert verdien av terrorisme i bevegelsen.

«100 Breivik-er som kjemper mot systemet med vold er verdt mer enn en million «fascister» som tenker på hva imaget deres vil være», skrev han i 2016.

I USA har lekkasjen av Iron March-databasen ledet til at journalister har avdekket identiteten til flere brukere som er eller har vært soldater i ulike militæravdelinger i USA. Ifølge Vice News er minst to menn ennå innrullert i US Marines.

Én av dem la ut flere enn 170 meldinger i forumet, og lovet meningsfellene at han skulle bli «niggernes verste mareritt» når rasekrigen kom. Mannen ga uttrykk for at han lot være å delta på åpne demonstrasjoner, holdt rullebladet sitt helt rent, og i stedet samlet opp utstyr til det ble nødvendig å bruke det.

En annen høyreekstremist som i dag er soldat i USA, var via Iron March i direkte kontakt med Brandon Russell i Atomwaffen, ifølge Vice News.

Sendte privatmeldinger om Breivik

Mange av de engelskspråklige Iron March-brukerne hyllet åpenlyst høyreekstreme terrorister, også Anders Behring Breivik, ikke bare i provokative offentlige poster, men også på tomannshånd.

I en chat der én mann refererte til en bok fra 1980-tallet som er populær blant mange nynazister i dag, repliserte motparten at han allerede hadde fått vite mye av det han trengte fra Breiviks tekster:

«Det var ikke min høyeste prioritet (å lese den andre boken, red. anm.), siden jeg allerede hadde lest Breiviks manifest for lenge siden, så jeg forsto konseptet med voldelig motstand mot systemet»

En annen av IM-brukerne, som ikke var fra Norge, kalte seg like greit «Breivik V.2». En av hans meningsfeller kalte seg «Victor Breivik».

«Anders Breiviks manifest tegner opp ting ganske bra», skrev forummedlemmet «gingertoast» tilbake i 2013, mindre enn to år etter terrorangrepene i Norge.

Tre år senere, i 2016, var det samme temaet i en dialog der en av mennene i Iron March gjorde det klart at han foretrakk Breivik foran den amerikanske terroristen Timothy McVeigh (bomben hans i 1995 rammet blant annet en barnehage).

«Brevik valgte ut en ideologisk sommerleir for kommunistiske tenåringer. Han er ikke en babymorder, han er en ekte helt».