SIAN-aktivist sprer propaganda fra nynazistiske DNM

Da Lena Andreassen gikk ut av den islam- og innvandringsfiendtlige gruppa Norwegian Defence League i 2012, advarte hun mot «rene rasister» og «nazister» i organisasjonen hun inntil nylig hadde vært leder for.

Siden den gang har Andreassen flere ganger deltatt på markeringer som medlem av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), der to av profilene snart står tiltalt for hatefulle ytringer i Oslo tingrett. Så sent som 28. september frontet Andreassen SIAN på en omstridt demonstrasjon på Tøyen i Oslo.

I sommer drev Andreassen også valgkamp for det nystiftede, nasjonalistiske Selvstendighetspartiet, blant annet ved å stå på partiets stand i Karl Johans gate i hovedstaden.

Men fra sin profil på nettstedet Vkontakte.com (VK), har hun ved flere anledninger det siste året også delt propaganda fra den nynazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM).

Anbefalte nynazist-lederens podkast

Selv sier Andreassen til Filter Nyheter at hun har fått «kjeft» for dette innad i det islam- og innvandringsfiendtlige miljøet, samt at hun ikke deler DNMs ideologiske grunnlag, deriblant fiendtligheten mot Israel og jøder.

Men både i fjor og i år har hun likevel videreformidlet nynazistenes egne tekster og videoer fra nettstedet «Frihetskamp» til sine følgere i det sosiale nettverket VK, der hun også har flere sentrale DNM-nazister på vennelista.

Frihetskamp er nettstedet til DNM i Norge, og er ment å rekruttere nye medlemmer til den voldsfremmende, høyreekstreme bevegelsen og holde engasjementet oppe blant nynazistene som allerede er organisert. I tillegg til å oversette artikler fra «Nordfront», den svenske utgaven, publiserer de norske medlemmene egen propaganda.

Filter Nyheter har funnet 13 tilfeller der Andreassen har bidratt til spredningen av dette materialet, oftest i publiseringer som har blitt værende på nettet i lang tid:

  • 6. juli i år delte Andreassen en tekst fra nynazistenes nettsted Frihetskamp om den rasismedømte danske aktivisten Rasmus Paludan.
  • 6. august delte hun en tekst fra samme nettsted der vold fra nynazistenes motstandere i «Antifa» var tema.
  • 16. august gjorde hun det samme med en tekst om en påstått «AFA-ekstremist» som sto tiltalt for kriminalitet.
  • Dagen etterpå, 17. august, delte hun nynazistenes egen tekst om «voldskommunister» som hadde «trakassert meningsmotstandere» under tidligere nevnte Rasmus Paludans besøk i hovedstaden, der også Andreassen var til stede.
  • 29. november i 2018 postet Andreassen en lenke til DNMs egen podkast, der temaet blant annet var «AFA-svin», men der organisasjonen Antirasistisk senter i følgeteksten også ble beskrevet som «(((Antirasistisk senter)))», en skrivemåte høyreekstremister bruker for å indikere at jøder står bak organisasjonen. «Overraskende bra podkast», skrev Andreassen selv, som fremholder det samme overfor Filter Nyheter i dag (se intervju lenger ned).
  • Samme dag postet hun en lenke til en annen av nynazistenes podkaster, der DNM-leder Simon Lindberg snakker om hva han mener om EUs migrasjonsavtale.
  • 25. november i fjor delte Andreassen nok en tekst fra nettstedet Frihetskamp: «AFA-pakk gikk til angrep – fikk GRISEBANK av Motstandsbevegelsen», som omtaler voldshendelser etter én av demonstrasjonene mot EUs migrasjonsavtale ved Stortinget. Andreassen var på vei bort fra arrangementet sammen med en gruppe nynazister da de ble angrepet av antatt venstreekstreme.
  • 12. november delte Andreassen en tekst fra DNMs svenske propagandaside Nordfront: «Somaliska barn slet av vit flickas hud med tänderna».
  • 2. november 2018  viderebrakte hun en publisering fra en kvinnelig norsk nynazist i DNM. Innlegget reklamerte for DNMs egen video fra demonstrasjoner i Moss og Fredrikstad, som endte med sammenstøt med politiet og flere pågripelser. «Film fra de to vellykkede torgmøtene, den nordiske motstandsbevegelsen hadde forrige helg. Del gjerne videre», skrev DNM-kvinnen – en oppfordring Andreassen altså fulgte. (Til Filter Nyheter sier Andreassen at hun delte dette fordi SIAN selv hadde hatt to medlemmer til stede for å observere – lederskikkelsene Lars Thorsen og Fanny «Anna» Bråten).
  • 4. oktober 2018 la hun ut en artikkel fra Frihetskamp som omhandlet en nynazist i organisasjonen som var blitt angrepet av maskerte gjerningspersoner.
  • 17. oktober i fjor delte Andreassen en lenke til Frihetskamp der hun i sin egen følgetekst repeterte tittelen på nynazistenes artikkel: «Voldtekter, ran, vold og trusler – mindreårige multikriminelle herjer i Oslo». Den samme teksten delte hun også 29. august samme år.
  • 26. september 2018 skrev Andreassen «Og disse er det mange av», ledsaget av tre sinnafjes-emojier da hun la ut en artikkel fra Frihetskamp om en mann som angivelig hadde fire koner, 22 barn og fikk «en formue i sosialstønad».
Skjermdumper av Andreassens delinger av nynazistenes tekster og propaganda.

– Har ikke vært så nøye på hva jeg har delt

Når Filter Nyheter tar kontakt med Lena Andreassen, sier hun at profilen på VK.com sjelden er i bruk. Når vi bemerker at det vises på profilen at hun var aktiv for bare få timer siden, svarer hun at kontoen skal slettes. Etter samtalen har hun lukket profilen og gjort den privat.

Vi stilte Andreassen spørsmål om hun mener det er forenelig med å stå på stand for et parti på Karl Johan og dele nynazistisk innhold i sosiale medier.

– Nei, det er ikke forenelig. Jeg har fått kjeft. Vi har snakket om det. Det er feil fra min side. Noen av artiklene på Frihetskamp var helt greie, så jeg delte dem. Uten egentlig å tenke meg så veldig mye om. Den kontoen på VK, den blir sletta, sier Andreassen.

– Jeg har også kuttet kontakten med et par stykker som jeg har hatt kontakt med i DNM, legger hun til.

– I tillegg til tekstene deres om ulike hendelser, har du delt det som kan karakteriseres som propaganda, for eksempel en del podkaster?

– Ja, den podkasten som jeg faktisk synes var ganske bra! Den var jo det, den var ganske grei, altså. Jeg hører jo på alt mulig. Jeg kan også gå inn på venstresiden og synes at noe av det de skriver også er bra. Jeg har vel egentlig ikke vært så veldig nøye på hva jeg har delt, før jeg egentlig begynte å tenke meg om. Du ser vel også at det har vært ganske stille fra meg den siste tiden, sier Andreassen.

Andreassen og Rasmus Paludan ved Selvstendighetspartiets stand på Karl Johan i sommer.

– Men dette er også noe som har pågått mens du har stått på stand for Selvstendighetspartiet, også i sommer, så vidt jeg ser?

– Ja, det stemmer det. Men i Selvstendighetspartiet er jeg bare medlem. Og jeg tror nok egentlig at jeg ikke kommer til å fortsette noe særlig der etter hvert. Jeg ønsker egentlig bare å være med i SIAN.

– Men hvorfor har du valgt å dele disse tekstene fra Frihetskamp og denne propagandaen fra nynazistene? Hvorfor synes du det var riktig å gjøre?

– Noen av artiklene handler jo om venstreradikale. Og jeg er jo ikke glad i dem, det skal jeg innrømme. Jeg har hatt så mye trøbbel, blant annet etter at de har vært på døra her. De klistra ned hele utgangsdøra mi og hagen og helt opp til t-banestasjonen. Så jeg tenker nok at å dele dette sikkert har vært lite gjennomtenkt, men det er greit å være etterpåklok. Jeg er ikke enig i alt, absolutt ikke.

Andreassen (i rødt) og resten av SIAN på Tøyen i september.

Andreassen fremholder videre at hun «elsker å følge med» og «se hva folk driver med».

– Ja, jeg ser jo at du minst tre av de åtte sidene du følger på VK er knyttet til Den nordiske motstandsbevegelsen?

– Ja. Helt riktig, sier hun.

– Og du er også venn med flere som er medlem av DNM?

– Ja, Richard Eide, tenker du på da?

– Ikke bare ham, det er jo flere på vennelista di på VK som er medlemmer av DNM?

– Ja, men Richard kjenner jeg. Men vår kontakt går mer på fotografering, han driver jo med det samme som meg: Naturfotografering, svarer Andreassen.

– Hvordan karakteriserer du DNM? Hva tenker du om dem og det de står for?

– Jeg er ikke enig i alt de står for. Eneste jeg er enig med dem i, tror jeg, er at de ikke er noe glad i venstresida. For eksempel er jeg ikke mot Israel, ikke mot jøder. Nei, finnes ikke.

– Så du deler ikke det ideologiske grunnlaget deres?

– Nei, er du helt gæren.

– Men det er kanskje ikke så gærent å spørre om det, når du deler mye av innholdet og propagandaen deres?

– Nei, jeg deler jo selvfølgelig ikke… Jeg er nok mest på islam.

– Hvem er det som har gitt deg kjeft for å dele stoff fra nynazistene?

– Det kan være akkurat det samme. Jeg fikk streng beskjed om å fjerne noen folk og… At jeg hadde delt noe var jo katastrofe, og jeg bare «ja, okei!». Og så slettet jeg det, og så slettet jeg disse folka.


 • Filter ser det som en viktig oppgave å prioritere uavhengig journalistikk om politisk ekstremisme, hatkriminalitet, rasisme og relaterte temaer. På Filter X og Filter Nyheter finner du ingen annonser, kun grundig og viktig journalistikk. Vår forretningsmodell er innholdsmarkedsføring publisert på Filterpartner.no. Filters publikasjoner skal være åpne og gratis for alle. Har du lyst til å støtte vårt arbeid , kan du sende Filter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps. Tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). Alle bidrag går til redaksjonelt arbeid.