Politiansatt terrorsiktet i Tyskland: – Høyreekstrem gruppe planla angrep på politikere og muslimer

Tysk politi og sikkerhetstjenester gjennomførte fredag koordinerte aksjoner på 13 adresser i flere delstater mot høyreekstremister som er mistenkt for å ha dannet terrorforbund.

Minst fem personer er siktet for terrorplanlegging, mens åtte andre er mistenkt for å ha støttet grupperingen på ulike måter, ifølge en pressemelding fra riksadvokaten i Tyskland.

Én av de terrorsiktede skal være ansatt i politiet, ifølge Westdeutsche Zeitung.

Diskuterte angrep i chat-meldinger

Etterforskningen skal ha avdekket at grupperingen oppsto i september 2019. Der Spiegel skriver at mennene diskuterte i en chatgruppe å gjøre angrep for å skape en borgerkrigslignende situasjon i landet.

Angrepene skulle rettes mot politikere, asylsøkere og muslimer.

Herbert Reul, minister for innenriksspørsmål i delstaten Nordrhein-Westfalen, bekreftet i 12-tida fredag at en politiansatt var suspendert som følge av etterforskningen.

– I tillegg til islamisme er høyreekstremisme den største trusselen mot vår frihet og demokrati, uttalte Reul.

Skal ha utvekslet bilder av hjemmelagede våpen

Et av politiets formål med ransakingene fredag var å finne våpen eller annet materiale som kan bli brukt i terrorangrep. Det er foreløpig ikke kjent hvilke funn som ble gjort.

I chat-meldinger skal mennene i gruppen ha utvekslet bilder av hjemmelagede våpen, skriver flere tyske medier.

Tysk politi har pågrepet minst 12 av de mistenkte, ifølge Der Spiegel.

Økt innsats mot høyreekstrem terrortrussel

Dagens terrorsiktelser kommer bare få uker etter at mer enn 200 tyske politifolk deltok i en stor aksjon mot medlemmer av nynazistgruppa Combat 18.

Aksjonen ble gjennomført mot flere eiendommer i seks delstater, der politiet tok beslag i mobiltelefoner, datamaskiner, klær, propagandamateriale og nazi-memorabilia.

Tyske myndigheter innførte samtidig et forbud mot organisasjonen, som har sin opprinnelse i Storbritannia på 1990-tallet.

Noe av bakgrunnen for det tyske forbudet mot Combat 18 var drapet på politikeren Walter Lübcke, som ble skutt av en høyreekstremist i fjor sommer. Gjerningsmannen skal ha hatt kontakt med nynazistiske nettverket.