Organisasjonen er forbudt i Finland, men her marsjerer de i hovedstaden på nasjonaldagen

Da lederen for Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) strekker armen i været med flat hånd fra talerstolen utenfor det nasjonale operahuset i Helsingfors, får han samme nazihilsen til svar fra medlemmer som har fyrt opp røde bluss blant omlag 250 meningsfeller i desembermørket. Det finske politiet ser ut til å ha trukket seg et stykke unna utendørsamfiet.

«Mot frihet!», roper Simon Lindberg på engelsk og finsk.

Det er navnet DNM har byttet til i Finland for å omgå myndighetenes forbud mot den voldsfremmende nazistiske organisasjonen, men nå har politiet begynt å slå ned også på denne varianten – i hvert fall på papiret.

DNM-leder Simon Lindberg gjør nazihilsen som avslutning på sin tale til demonstrantene.

«Kohti Vapautta» («Mot frihet») søkte om å demonstrere nettopp denne nasjonaldagen, og fikk nei.

Men alle vet at de kommer likevel, denne gang med helgrønne faner, finske flagg og nazistiske effekter – i en marsj som får gå uhindret gjennom gatene i Helsingfors, takket være et massivt oppbud av opprørspoliti, beredskapstropper, droner og politihester.

Ikke bare det, nazistene har varslet på forhånd at de vil slutte seg til et nesten ti ganger så stort «patriotisk» fakkeltog i anledning uavhengighetsdagen litt senere på kvelden.

Offisielt er det den rasistiske borgerverngruppen Soldiers of Odin (SOD) som er arrangør av den første demonstrasjonen og har skaffet tillatelsen som de uttalte nynazistene ikke kunne få. SOD samarbeider i Finland direkte med DNM, og på oppstillingsplassen blir det raskt tydelig at det også denne gang dreier seg om avtalt spill med organiserte nynazister fra flere land, der aktivistene med bånd til Den nordiske motstandsbevegelsen er de mest sentrale.

Soldiers of Odin-medlemmer fra både Finland, Sverige og Estland deltok.

De svenske lederskikkelsene i DNM ankommer i samlet flokk etter å ha blitt oppholdt i grensekontrollen på ferjeleiet, mens en tysk nazist trekker et svart tørkle opp over nesa slik at bare øynene synes under lua fra organisasjonen Der Dritte Weg.

Han snakker med en mann med langt hår og skjegg, som har kombinert en praktisk turbukse med en t-skjorte fra det russiske nazi-bandet M8l8th, kjent for nære bånd til det internasjonale høyreekstreme nettverket rundt Azov-bataljonen i Ukraina. Soldiers of Odin har på sin side fått besøk av flere medlemmer fra Estland.

Mange av demonstrantene maskerte seg helt eller delvis.

Den norske DNM-nazisten Richard Eide fra Halden er på plass for å ta bilder organisasjonene kan bruke i propaganda.

Én gruppe menn går bak et banner prydet med SS-symbolet totenkopf og logoen til «Blood & Honour», det kanskje mest internasjonalt kjente «merkenavnet» for voldsfremmende nynazister – som ennå er i bruk både av personer med og uten fortid i det opprinnelige nettverket på 1990-tallet. Blood & Honour er forbudt i flere land, men ikke i Finland.

Flere av demonstrantene ser ut til å ta DNM-forbudet og de siste avslagene fra politiet som en oppfordring til å provosere maksimalt med andre nazistiske symboler til erstatning for DNM-symbolene. Midtveis i toget går to unge menn med blå finlandshetter, boots og bomberjakker – den ene med hakekors på skuldra, den andre med teksten «SKINHEAD».

Simon Lindberg (i midten) og andre medlemmer i DNM før demonstrasjonene fredag.
Den norske DNM-aktivisten Richard Eide i Helsingfors.
Nynazister som ønsker å bli assosiert med beryktede B&H dannet baktroppen i marsjen i Helsingfors.

Den eneste som har blitt anholdt av politiet da det nazistiske opptoget er kommet halvveis, er henholdsvis en svensk antirasist i klovnekostyme som i politiets øyne ble for nærgående på oppstillingsplassen, samt to andre motdemonstranter som forsøkte å forsinke marsjen underveis ved å sette seg på asfalten foran dem.

Aktivister som forsøkte å blokkere nynazistmarsjen ble raskt fjernet av politiet.
En fargerik svensk antirasist var den første som ble tatt hånd om av politiet fredag.

Ble forbudt etter dødsfall

Det finske samfunnet satte strek for Den nordiske motstandsbevegelsen da organisasjonen fra høsten 2016 ble forbundet med dødelig vold, etter en hendelse som ledet til en helt ny debatt om håndteringen av høyreekstremistene.

DNM-aktivisten Jesse Torniainen sto på Stasjonsplassen i sentrum av Helsingfors sammen med andre nynazister og delte ut løpesedler 10. september 2016, da 28 år gamle Jimi Karttunen kom gående forbi, ble provosert og begynte å skjelle ut høyreekstremistene. Etter bare noen sekunder tok Torniainen løpefart og sparket ned 28-åringen, som ble liggende blødende på bakken.

Seks dager senere døde 28-åringen av hjerneblødning.

Fordi hjerneskaden trolig ble forverret av offerets rusmisbruk underveis i behandlingen, ble det aldri slått fast at hodeskaden nazisten hadde påført ham var den direkte årsaken til dødsfallet. Tornainen ble til slutt dømt til to år og tre måneder fengsel for grov vold.

DNM regner hendelsen som «selvforsvar», fordi mannen skal ha spyttet på og angivelig truet nazistene,  og organisasjonen har i ettertid hyllet gjerningsmannen. Han fortsatte å organisere demonstrasjoner for Den nordiske motstandsbevegelsen. I 2017, under to måneder etter tingrettsdommen mot Tornainen, fikk han en utmerkelse av DNMs øverste leder, Simon Lindberg, som berømmet hvordan aktivisten hadde håndtert voldssaken.

«Jeg forstår ikke helt hvorfor jeg skal angre», sa Tornainen til NRK i 2018.

Etter en stor politisk debatt om å forby organisasjonen, endte den finske politiledelsen med å benytte en sovende tolkning av organisasjonslovverket til å få rettslige kjennelser ment å oppløse DNM og avleggerne deres på finsk jord.

Rettens begrunnelse for at DNM «utøver virksomhet som vesentlig strider mot loven eller god skikk» var blant annet at raselære, hatretorikk og antisemittisk propaganda står sentralt i organisasjonen – samtidig som den ikke hadde tatt avstand fra vold som blir utøvd i DNMs navn.

Etter at en høyesterettskjennelse i mars i år stadfestet forbudet, har politiet slått fast at «Kohti Vapautta» de facto er samme organisasjon. Den har derfor fått flere avslag på søknader om offentlige mønstringer.

Fire dager før fredagens arrangement marsjerte imidlertid nazistene med «Mot frihet»-faner, for å skape oppmerksomhet rundt den kommende nasjonaldags-marsjen, uten at noen ble pågrepet.

Nære bånd til høyrepopulister

Fredag ettermiddag i Helsingfors: Vel framme i amfiet høyreekstremistene har rigget med høyttaleranlegg og lyskastere, holder finske ledere i «Mot frihet»/DNM taler «som privatpersoner» i en ren hån mot forbudet, før altså den svenske topplederen maner til kamp med «heil»-gesten.

«Kvelden er ikke over», sier Lindberg, med henvisning til at nazistene skal delta i et mer folkelig demonstrasjonstog, kalt «612», om en times tid.

DNM-leder Simon Lindberg holder tale.
Nynazister fyrer opp bluss på Simon Lindbergs signal i Helsingfors fredag.

Historien om 612-fakkeltoget er også fortellingen om et dårlig skjult samrøre mellom ekstreme og mer stuerene grupperinger og aktører på ytterste høyreside i finsk politikk og samfunnsliv.

Under dekke av å være en patriotisk markering for «vanlige borgere», har fakkeltoget vært ledd i en mer eller mindre bevisst strategi for å viske ut skillelinjene mellom legitim nasjonaldagsfeiring og organisert fascisme.

Formelt blir fakkeltoget arrangert av den uregistrerte og selvuttalt ikke-politiske foreningen 612fi, men nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen har spilt en sentral rolle helt siden oppstarten i 2014.

Sammen med aktører fra det etnonasjonalistiske nettmagasinet Sarastus og den radikale nasjonalistorganisasjonen Suomen Sisu, bidro nynazistene til at 130-150 personer marsjerte gjennom Helsingfors’ gater med fakler første gang for fem år siden.

DNM-avhopperen Esa Henrik Holappa har tidligere fortalt at nynazistene lagde nettsidene og hadde taktiske planer om å bruke markeringen til å etablere «motstandsbevegelsen» som en høyreekstrem paraplyorganisasjon i Finland.

Nynazister fra svenske DNM langt fram i 612-fakkeltoget sist fredag.
Simon Lindberg i fakkeltoget på den finske nasjonaldagen.

Nettmagasinet Sarastus har de siste to årene stått bak den «etnonasjonalistiske» Awakening-konferansen, der antisemitter som Greg Johnson og Kevin MacDonald har fungert som trekkplaster, mens Suomen Sisu har åpne og sterke bånd til landets nest største politiske parti, Sannfinnene.

Suomen Sisu ble etablert allerede i 1998 og fungerte i mange år som en høyreradikal «diskusjonsklubb», av meningsmotstandere definert som en nyfascistisk bevegelse. Et uttalt mål er i dag «å sikre vårt folks eksistens» og «styrke nasjonal selvsikkerhet og stolthet». Inntil han ble valgt til partileder av Sannfinnene for to år siden, var Jussi Halla-aho et sentral medlem.

Halla-aho kom til makten i Sannfinnene sammen med andre Suomen Sisu-profiler under en skjebnesvanger partikongress i 2017, der den mest radikale fløyen i partiet gikk seirende ut – avtroppende leder Timo Soini mente det lignet et kupp fra høyreekstremister. Tidligere i år kapret Sannfinnene 39 av 200 mandater i den finske riksdagen og ble dermed landets nest største parti for andre valg på rad.

6. desember er årets største operasjon for Helsingfors-politiet, som bruker store ressurser under 612-marsjen.

Også i dag er forbindelsene mellom Suomen Sisu og Sannfinnene tydelige, for eksempel ved at parlamentsmedlemmet Olli Immonen inntil nylig var leder av førstnevnte. Immonen er én av flere Sannfinnene-profiler som har latt seg avbilde på fellesmarkeringer med nynazister, men som i ettertid har forsøkt å bortforklare det.

Det skjedde blant annet i 2015, da Immonen sammen med flere DNM-aktivister, deriblant den nevnte voldsmannen Jesse Torniainen, gjennomførte en minnemarkering ved nasjonalisten Eugen Schaumans grav og siden postet et gruppebilde i sosiale medier.

Blant aktivistene på bildet var også Sarastus-redaktør Timo Hännikäinen, som året i forveien hadde vært sentral i etableringen av 612-fakkeltoget som høyreradikal fellesmarkering. Hännikäinen gikk også i årets tog – og i november ble han valgt som nestleder i Suomen Sisu.

Påtroppende Suomen Sisu-leder Henri Hautamäki, som også er medlem av Sannfinnene, gikk med det finske flagget i front av årets 612-marsj. Flere utenlandske deltakere som Hovedstadsbladet har snakket med, har uttalt at de ble invitert av representanter fra Sannfinnene.

Henri Hautamäki i front av årets 612-marsj.

Parallelt med at flere andre grupperinger har tilsluttet seg, deriblant Soldiers of Odin og islamfiendtlige Finland Først, har antallet deltakere i fakkeltoget vokst betydelig siden oppstarten i 2014. Allerede to år senere deltok nær 1000 personer, noe som bidro til å sementerte 612-marsjen som en viktig nasjonaldagstradisjon for en tidligere fragmentert ytre høyre-side.

I kjølvannet av dette har samrøret mellom ekstreme nynazister, innvandringsmotstandere og parlamentariske partier stadig antatt nye former i Finland. I 2017 ble blant annet Alliansen av nasjonalister opprettet, en organisasjon med medlemmer fra både Sons of Odin, DNM, Suomen Sisu og Sannfinnene.

Alliansen har allerede avholdt flere samlinger der deltakere blant annet har bedrevet skytetrening mot bilder av finske regjeringsmedlemmer, inkludert sosialdemokratenes nylig avgåtte statsminister Antti Rinne.

Side om side med maskerte nazister

I amfiet utenfor operaen i Helsingfors har alliansens leder Tero Ala-Tuuhonen nylig holdt tale under nynazistenes samling, men nå trer høyreekstremistene inn i det såkalt folkelige fakkeltoget, der omlag 1500 personer deltar.

Her er det plutselig barnevogner, rullatorer, et og annet slips og distingverte fruer midt blant tilforlatelige arbeidsfolk og altså åpenlyse høyreekstremister. Mens folkemengden snirkler seg gjennom hovedstadsgatene, stirrer Helsingfors-beboere ut fra leiligheter og restauranter hvor nasjonaldagen feires med middag og direktesending fra presidentens tradisjonelle slottsball på tv.

Da fakkeltoget nærmer seg den største motdemonstrasjonen, setter en nynazist med vernebriller fyr på en lunte og kaster et knallskudd over opprørspolitiet og ned blant en gruppe antifascister. Da smellet kommer, runger latteren og applausen i fakkeltoget mens flere av mennene gjør nazihilsen.

De andre deltagerne i fakkeltoget kan vanskelig hevde at de er helt ukjent med hvilket selskap de er i. Mens en stor delegasjon «Odins soldater» fortsatt går i de karakteristiske jakkene sine, har en annen seksjon i toget på rundt tolv gjengangere fra nazimarsjen maskert seg og roper slagord.

Etter ypping med motdemonstranter og forbipasserende blir en mann i svart balaklava, bomberjakke og kamuflasjebukser hentet ut av fakkeltoget av to politifolk og pågrepet, men kameratene hans får gå videre og fortsetter med nazi-hilsener. Den pågrepne, en snauskallet finne i 20-åra, ser ned i bakken da politiet tar av ham maskeringen.

Én av snauskallene ble pågrepet i fakkeltoget mens Filter Nyheter var tilstede.

Hylles som motstandshelter

Forbudet mot DNMs filialer i Finland kan ikke uten videre utvides til å gjelde andre organisasjoner, så trolig kan katt-og-mus-leken med myndighetene fortsette med nye navn, små endringer i det visuelle uttrykket og rettsprosesser i lang tid.

Søndag sendte politiet i Helsingfors ut pressemelding om at de undersøker om noen kan ha brutt organisasjonslovverket gjennom deltagelsen i andres demonstrasjoner, men det er uklart om dette får noen reelle konsekvenser for nynazistene.

Utfallet av forbudslinjen de neste årene vil være sentralt også for debatten om samme organisasjon i Sverige, Norge, Danmark og Finland.

Etter den første rettsrunden i Finland, luftet den svenske statsministeren, Stefan Löfven, tanken om et generelt forbud mot nazistiske grupper. Her hjemme er det per i dag svært liten politisk støtte for et forbud.

Internt i organisasjonen, og i andre høyreekstreme grupperinger i Europa, får de finske DNM-sympatisørene en høyere stjerne for hver gang de demonstrerer på tross av forbudet.

– Systemet har eskalert undertrykkelsen. Tro meg når jeg sier at det kommer til å bli mye verre, sa DNM-leder Simon Lindberg fra talerstolen i Helsingfors.


  • Har du lyst til å støtte vårt arbeid med kritisk og faktabasert journalistikk, kan du sende Filter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps. Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). All støtte går til Filters redaksjonelle arbeid. 
  • Gir du over 498,- sender vi deg en Filter-t-skjorte. Husk derfor å oppgi adresse og størrelse!
  • Les mer om høyreekstremisme og tilstøtende temaer på vårt nettsted Filter X