Nynazisten Jack (23) skulle drepe politiker med machete

Da Labour-politikeren Jo Cox ble skutt, knivstukket og drept av en «Britain first»-ropende høyreekstremist utenfor et bibliotek i West Yorkshire for to år siden, ble morderen hyllet i flere Twitter-meldinger fra den nynazistiske gruppa National Action.
National Action ble siden karakterisert som en antisemittisk, rasistisk og homofob terrororganisasjon av britiske myndigheter. Som den første høyreekstreme grupperingen siden krigen, ble den forbudt ved lov i 2016.
Nå har tidligere National Action-talsmann Jack Renshaw (23), som også har vært en sentral person i ungdomsbevegelsen til islamfiendtlige British National Party, innrømmet planleggingen av to andre drap.

Jack Renshaw under en National Action-demonstrasjon.

Innrømmelsene kom under en seks uker lang rettssak i London, der totalt seks menn har stått tiltalt for planlegging av en terrorhandling, drapstrusler og medlemskap i den forbudte National Action-organisasjonen.

  • I rettssaken kom det frem at Labour-politikeren Rosie Cooper skulle drepes med en 49 centimeter lang machete, som Jack Renshaw hadde kjøpt for 54 pund.
  • Motivet var politisk: Renshaw mente at Cooper representerte den samme innvandringspolitikken som avdøde Jo Cox og ville sende «en melding til myndighetene» om at «hvis du slår en hund lenge nok, vil den til slutt bite».
  • En del av Renshaws plan var også å ta Labour-politikeren til gissel, for deretter å kreve at politikvinnen Victoria Henderson skulle komme til åstedet. Deretter var planen å drepe dem begge, før han skulle la politiet skyte seg. En «hvit jihad»-video skulle publiseres på nettet etter hans død, ifølge aktoratet.
  • Motivet var også personlig: Politikvinnen hadde i løpet av 2017 gjennomført flere avhør av Renshaw, som følte seg forfulgt. Først ble han arrestert etter mistanke om oppfordring til rasehat etter taler han holdt i Blackpool og Leeds. Siden ble han mistenkt for grooming, fordi politiet gjorde funn som indikerte overgrep mot mindreårige på telefonen hans under etterforskningen av rasehat-saken.

To dømt for fortsatt medlemskap

På fredag i forrige uke ble to av de tiltalte nynazistene, den tidligere National Action-lederen Christopher Lythgoe (32) og Matthew Hankinson (24), dømt til fengselsstraffer på henholdsvis åtte og seks år fordi myndighetene mener de fortsatt er medlemmer av den nå forbudte terrororganisasjonen.

Christopher Lythgoe og Matthew Hankinson fikk begge fengselsstraff.

Lythgoe ble leder i 2016 og innførte en mer paramilitær stil, der medlemmene blant annet trente kampsport for å forberede seg til «rasekrigen». Bare fem dager før gruppa ble forbudt av britiske myndigheter i desember samme år, skal han ha sendt en kryptert e-post til de andre medlemmene hvor han forklarte at både National Action-symbolet og -navnet måtte skiftes ut, men at aktivitetene skulle fortsette. Matthew Hankinson var lederens nestkommanderende og har blant annet tatt til orde for at «raseforrædere» bør henges fra lyktestolper.
Christopher Lythgoe ble imidlertid frikjent for å ha oppfordret Jack Renshaw til å begå de planlagte drapene på vegne av organisasjonen (også Renshaw hevder at dette ikke er tilfellet), mens juryen ikke klarte å ta stilling til om 23-åringen som ville bli attentatmann fortsatt skulle regnes som medlem av National Action.
En avhopper fra National Action-miljøet har vært sentral for aktoratets bevisføring. I juli 2017 var Robbie Mullen (25) til stede i et over tre timer langt møte ved puben Friar Penketh i Warrington, der Renshaw (i beruset tilstand, ifølge seg selv) skal ha luftet sine planer for flere av de tiltalte. Mullen lekket siden detaljer om dette til den antirasistiske organisasjonen Hope Not Hate, som kontaktet politiet.

Søkte på kutting av halspulsåre

Hjemme hos Renshaw fant politiet den omtalte macheten i et skap. Internetthistorikken avslørte at han også hadde søkt etter informasjon om både Labour-politikeren Rosie Cooper, hvordan det var best å kutte en halspulsåre og hvor lenge det ville ta før offeret døde.
I politiavhør nektet Renshaw først for alt, men under rettssaken tilsto han å ha kjøpt et våpen med intensjon om å gjennomføre en terrorhandling. Han vedgikk også at han hadde fremsatt trusler om å drepe politikvinnen Victoria Henderson.
National Action ble stiftet av to britiske universitetsstudenter i 2013 og hadde på høyden rundt 100 medlemmer, som ofte havnet i voldelige konflikter med andre høyreekstreme grupper, ropte Hitler-slagord i demonstrasjoner der medlemmene var maskerte og beskrev seg selv som «anti-jødiske».

Bilder viser tidligere leder Christopher Lythgoe på en National Action-samling.

I mai 2016 ble flere medlemmer arrestert i Tyskland for å gjøre «sieg heil»-hilsen ved konsentrasjonsleiren Buchenwald, mens de etter at organisasjonen ble forbudt samlet seg i Manchester for å hente inspirasjon etter terrorangrepet mot Ariana Grande-konserten i mai 2017, ifølge kilder med kjennskap til miljøet.

Beskrev jøder som «parasitter»

Jack Renshaw begynte sin politiske løpebane i English Defence League, før han ble medlem av British National Party (BNP) som 15-åring. I 2014 var han sentral i en mye omtalt You Tube-video der flere BNP-ungdommer kritiserte «kulturmarxisme», «militante homseksuelle» og «hjerteløse zionister» (videoen ligger fortsatt ute).

Jack Renshaw under tiden som aktiv i British National Partys ungdomsorganisasjon.

I løpet av 2015 meldte han overgang til National Action. Under en demonstrasjon i Blackpool i mars 2016, refererte Renshaw til seg selv som nazist og beskrev jøder som «parasitter» som må fjernes fra Europa, tok til orde for å drepe antifascister og uttalte at Storbritannia hadde valgt feil side under andre verdenskrig.
På bakgrunn av dette og tilsvarende kommentarer under en demonstrasjon i Leeds, er 23-åringen nå også dømt for oppfordring til rasehat. Det er imidlertid ikke klart hvor lenge han må sone for verken dette, planleggingen av en terrorhandling eller truslene mot politikvinnen: Da juryen ikke klarte å ta stilling til om han fortsatt er medlem av National Action, blir det nå ny rettssak med medlemskapet som tema. Det gjelder også for to av de andre tiltalte. En tredje mann ble frikjent for tiltale om National Action-medlemskap.
Men Christopher Lythgoe og Matthew Hankinson er kjent skyldige og dømt til fengsel. Under forkynnelsen av dommen uttalte dommeren at de to holdt i live «idéen om at dette landet skal renskes for etniske minoriteter og jøder, at loven skal settes til side og at en nasjonalsosialistisk orden skal innføres etter den ideologiske revolusjonen».
– Idéen om at noe slikt kan vinne fram uten vold, er ekstremistisk nonsens, sa den britiske dommeren.