Har avverget flere høyreekstreme terrorangrep og avslørt alvorlige drapstrusler – bare i løpet av august

To dager etter terrorforsøket mot al-Noor-moskéen i Bærum for halvannen uke siden, offentliggjorde Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at trusselvurderingen for høyreekstrem terror i Norge var oppjustert i løpet av sommeren (torsdag ble det kjent at også svenske Säpo oppjusterer sin trusselvurdering for høyreekstrem terror).

Norske politietater og regjeringen var kjent med innholdet i den nye trusselvurderingen allerede før det høyreekstreme massedrapet i Texas, der Patrick Crusius (22) tok livet av 22 mennesker med halvautomatisk skytevåpen ved et kjøpesenter i El Paso lørdag 3. august.

I forkant av terrorangrepet hadde også FBI advart mot faren for flere angrep fra «hvite nasjonalister»: Drap med høyreekstrem motivasjon er i dag karakterisert som den største «hjemlige» terrortrusselen i USA.

Bare siden El Paso-terroren i begynnelsen av denne måneden, har amerikanske og kanadiske myndigheter avverget flere konkrete terroraksjoner og avslørt alvorlige trusler fra personer tilknyttet høyreekstreme miljøer.

Torsdag 8. august

FBIs terrorgruppe arresterer den 23 år gamle Las Vegas-mannen Conor Climo, som blir siktet for oppbevaring av uregistrerte våpen og utstyr til å lage bomber.

I krypterte chat-meldinger på nettet skal Climo i løpet av 2019 ha kommunisert med flere høyreekstreme grupper i USA, deriblant de voldelige nynazistene i National Socialist Movement og Atomwaffen Division, og redegjort for planer om å gjennomføre et angrep mot en synagoge og en LHBT-bar i hjembyen.

I avhør med FBI innrømmet han å ha planlagt flere ulike angrep, samtlige begrunnet i hat mot jøder, svarte og homofile. I to år hadde han blant annet forsøkt å samle en gruppe «snikskytere» for å henrette jøder.

På et tidspunkt skal han også ha blitt medlem av Feuerkrieg Divison, en europeisk avlegger fra Atomwaffen, men siden forlatt dem på grunn av gruppas «inaktivitet», forklarte han til politiet.

Climo gjorde seg bemerket allerede i 2016, da han i en video på sin egen YouTube-kanal informerte om at han ville patruljere nabolaget sitt i Centennial Hills med halvautomatisk våpen og kniv for å beskytte området mot potensielle fiender (han droppet siden planene etter massive protester):

Fredag 16. august

Politiet i Ohio arresterer 20 år gamle James Patrick Reardon etter å ha mottatt tips om en video på Instagram der han identifiserte seg selv som gjerningspersonen bak en masseskyting mot et jødisk kultursenter i Youngstown – en hendelse om ikke hadde funnet sted.

I videoen – som siden er blitt tatt ned – avfyrte Reardon skudd med det som lignet et halvautomatisk våpen. Det jødiske senteret var tagget i posten, som kom med følgende tekst: «Police identified the Youngstown Jewish Family Community shooter as local white nationalist Seamus O’Rearedon».

Reardon har lenge vært tilknyttet amerikanske «hvit nasjonalisme»-miljøer (frilansjournalisten Ford Fischer, som følger dette tett i USA, identifiserte ham for eksempel raskt som deltaker i «Unite the right»-demonstrasjonen i Charlottesville i 2017):

Politiet ransaket Reardons hjem samme kveld som pågripelsen. Der fant de to halvautomatiske våpen, store mengder ammunisjon, gassmaske, skuddsikker vest og høyreekstrem propaganda. Han er formelt siktet for trakassering og alvorlige trusler (det er ennå usikkert om FBI vil åpne en føderal etterforskning).

Mandag 19. august

Kanadisk politi ransaker hjemmet til den 26 år gamle deltidssoldaten (i det som kan sammenlignes med det norske heimevernet) Patrik Jordan Mathews, som er mistenkt for å tilhøre og drive rekruttering for nynazistgruppa The Base.

Politiet skal ha beslaglagt flere våpen – og Mathews er nå under etterforskning av både nasjonalt politi og militærpolitiet. I hæren hadde Mathews blant annet fått opplæring i bruk av eksplosiver.

Den siktede ble avslørt av en journalist fra avisa Winnipeg Free Press, som gikk undercover som «hvit nasjonalist» og forsøkte å bli medlem av den aktuelle nynazistgruppa.

I krypterte chat-meldinger med andre nynazister skal Mathews ha oppfordret til vold, blant annet med ønsker om å stille meningsmotstandere «opp mot veggen», og uttrykt beundring for høyreekstreme terrorister som Dylann Roof.

Han skrev også om hvordan han hadde deltatt i såkalte «hate camps», paramilitære øvelser, sammen med andre nynazister, også i USA.

Onsdag 21. august

FBI arresterer 35 år gamle Eric Lin, som i en lang rekke Facebook-meldinger til en spansk kvinne hadde truet med å drepe henne og alle med latinamerikansk bakgrunn i Miami, Florida.

«Jeg vil ikke stoppe før du, familien din, vennene dine og hele din verdiløse latino-rase er rasemessig utryddet», het det i én av meldingene. Lin skrev også at han «bare følger Hitler» og at han ventet på at Donald Trump ville «begynne en rasekrig og et korstog».

«Jeg ser fram til å gjennomføre et folkemord. Tiden vil komme der Miami vil brenne ned – og hver eneste latinamerikanske mann blir stilt mot veggen og skutt og hver eneste latinamerikanske kvinne blir voldtatt eller kuttet i småbiter», skrev han også.

Ifølge FBI hadde Lin i tillegg planer om å kidnappe og bortføre kvinnen som ufrivillig mottok de mange meldingene (hun jobbet på en restaurant den siktede frekventerte). FBI overtok saken i juli.