Her går de norske nynazistlederne side om side med mennene som nå er tatt for bombeangrep mot asylmottak

SAMMENDRAG:

* Norsk nynazistleder: bomber «ikke en del av vår virksomhet»
* PST frykter angrep mot asylmottak i Norge
* Norske medlemmer fratatt skytevåpen
* Rekrutterer ungdommer

Tre menn tilknyttet den nynazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen» sitter nå varetektsfengslet i Sverige, etter tre bombeangrep på kort tid i Gøteborg-området:

  • 11. november 2016 gikk det av en tidsinnstilt bombe festet på en sykkel utenfor den venstreradikale bokhandelen Syndikalistisk forum. Fasaden fikk skader, og ut fra bombens plassering kunne den skadet forbipasserende alvorlig, ifølge påtalemyndigheten.
  • 5. januar eksploderte en sprengladning i en søppelpose mens en rengjører ryddet på et hotell som fungerer som flyktningmottak. Mannen skal ha fått begge beina sprengt av og kunne blitt drept. Rundt 60 beboere ble evakuert.
  • 25. januar fant vaktmesteren på en campingplass som brukes som flyktningmottak, det som viste seg å være en bombe plassert like ved soveromsvinduet til flyktningen Mohamad Ali Alhourani.  – I Syria ble huset mitt bombet og gikk opp i flammer. Så kommer jeg hit og blir møtt av flere bomber, sa en vettskremt Alhourani til Expressen.

Siktelsene mot svenske Viktor Melin (23), Anton Thulin (20) og Jimmy Jonasson (50) kan bli utvidet til å gjelde terrorisme. Sistnevnte knyttes til alle tre sakene.  Sveriges innenriksminister Anders Ygman ble i forrige uke orientert av Säpo om det dramatiske gjennombruddet i etterforskningen, der alle nynazistene nekter straffskyld.

På norsk side følges svenskenes «kamerater» tett av Politiets sikkerhetstjeneste.

– Den typen aksjoner man har sett i Sverige, med angrep mot asylmottak, er noe PST frykter skal spre seg også til Norge, sier Jørn Presterudstuen, seksjonsleder for ikke-statlige aktører, til Filter Nyheter.

– Hvordan tolker PST at personer som nå etterforskes av Säpo har hatt tett kontakt med lederne på norsk side?

– Vi er kjent med at det er tette bånd mellom høyreekstreme miljøer i Norge og Sverige. Dette underbygger vår økende bekymring for forventet tilvekst til miljøet, bedre organisering og et høyere aktivitetsnivå i Norge. I denne sammenheng frykter PST en utvikling mot voldelige aksjoner fra disse miljøene også her til lands, etter inspirasjon fra blant annet Sverige.

«Den nordiske motstandsbevegelsen» er i dag én organisasjon på tvers av landene. Både Haakon Forwald (38), som leder den norske avdelingen fra eksil i Dalarna, og hans «operative sjef» Tommy Olsen (38) sitter sammen med svenske og finske ledere i Nordenrådet, som ifølge organisasjonen selv har «regelmessige møter for å diskutere og ta felles avgjørelser som er til organisasjonens beste i samtlige land».

I den store demonstrasjonen i Borlänge i 1. mai i fjor deltok alle de tre svenskene som nå er pågrepet, i aktivistenes uniformsbekledning, sammen med de norske lederne. På bilder fra den nynazistiske massemønstringen dukker mennene opp bare et par skritt unna sine norske meningsfeller.  På bildet ovenfor (foto: Expo) paraderer Tommy Olsen rett bak Jimmy Jonasson, nå altså under terroretterforskning. Her et av organisasjonens egne bilder, der nå bombesiktede Viktor Melin (t.h.) er skulder til skulder med Haakon Forwald:

I fjor sommer holdt Melin, en leder i svenske «Rede 2» som er voldsdømt flere ganger, også en appell med megafon sammen med Tommy Olsen i Strömstad, flankert av fanebærere.

Tommy Olsen (hvit jakke) og Viktor Melin i Strömstad 16. juli 2016. Foto lagt ut på organisasjonens hjemmeside.

– Dette er kjerneaktivister. Det er ikke personer i perifieren. De viste seg fram så sent som helt på slutten av 2016, sier Jonathan Leman, researcher i stiftelsen Expo, som har kartlagt svenske høyreekstreme siden 1990-tallet.

.

«Ikke en del av vår organisasjon»

Forwald, lederen for de norske nynazistene, kommenterte pågripelsene i bombesaken slik i et intervju med Filter Nyheter mandag kveld:

– Säpo har vært ekstremt tilbakeholdne med informasjon, så det er veldig lite man vet. En av de pågrepne sier at han ikke er medlem. Men vi vet vel ikke så mye mer enn deg, det er jo naturlig når det ikke er organisasjonen som står bak.

– Om det er riktig at de står bak utplassering av bomber er vel det veldig alvorlig?

– Det er definitivt ikke en del av vår organisasjons virksomhet, i så fall er det noe de har gjort det etter eget initiativ og brutt vårt reglement. Vi er en lovlig politisk organisasjon.

– Men det kan du alltid si når noe slikt skjer?

Ja, det er klart, det ville vel enhver annen politiker også si om noe slikt foregår blant medlemmer eller tidligere medlemmer. Det kan være umulig å verne seg mot det, hvordan skulle man ha en sånn kontroll over medlemmene, sier Forwald.

Det er denne manglende kontrollen PST er redd for.

– I en sånn organisasjon er det alltid uenighet om hvor langt man er villig til å gå, og enkeltpersoner som mener man må bruke sterkere  virkemidler enn det organisasjonen offentlig uttaler. Enkeltpersoner med slike perspektiv finner hverandre, sier Presterudstuen.

«Radikal motstand»

Haakon Forwald mener kampen mot «politikernes vanstyre» kan ende med borgerkrig, har tidligere hyllet Adolf Hitler som «et av det forrige årtusenets aller største mennesker» og knytter konspirasjonsteorier om jødiske maktstrukturer til alt fra innvandring i Norge og amerikansk politikk til mediene som ikke forteller «sannheten».

– Vi ser at framgangen til Sverigedemokratene og Front National åpner muligheter – men vi mener det trengs mer radikal motstand, sier Forwald.

Hitler-hyllesten har han tonet ned, etter at redaktøren for den svenske fløyens nettsted, Nordfront, nylig ble dømt for hets mot folkegruppe for en artikkel som slo fast at «Adolf Hitlers minne bør hedres gjennom den kamp han førte mot våre fiender».

Resten av den offisielle «riksledelsen» i Den nordiske motstandsbevegelsen i Norge består av den svenske Bærums-innflytteren og håndverkeren Bernt Tommy Nyberg (48), som organiserer og rekrutterer aktivister på Østlandet, og Jan-Christopher Pedersen (35), som i likhet med Tommy Olsen er bosatt i Vennesla. (På demonstrasjonen i Stockholm i november ble Pedersen fotografert rett ved siden av tidlige nevnte Melin).

Ifølge organisasjonen selv er det Olsen som er «koordinator for redesjefene» på Østlandet («Rede 1»), Sørlandet («Rede2»), Vestlandet («Rede 3») og Midt-Norge («Rede 4»), som igjen har sine «kampgrupper».

Olsen har vært en del av de høyreekstreme miljøene i 20 år.

Han har imidlertid ikke blitt straffedømt siden han i 2002 ble dømt til ett år og to måneder fengsel for å ha knivstukket to innvandrere i Stavanger – en av dem åtte ganger i ryggen mens offeret lå bevisstløs på bakken. Situasjonen oppsto da Olsen og seks andre snauskaller i 2000 gikk på byen i boots og pilotjakker etter vorspiel og delte ut løpesedler for Vigrid som blant annet hadde teksten «redd den hvite rase».

«Lagmannsretten finner det nødvendig å reagere strengt. Tiltaltes opptreden både i form av uniformering og ved at han deltok i et miljø der det ble utdelt løpesedler med slikt innhold som nevnt ovenfor kan vanskelig oppfattes å ha noe annet formål enn å provosere (…) Selv om tiltalte og de øvrige var på vei bort fra (nattklubben) Berlin, da angrepet skjedde, var det deres tilstedeværelse samt utdeling av løpesedler som utvilsomt provoserte innvandrerungdommene til å oppta forfølgelsen og til at det oppsto en konfrontasjon. Det vises også til at tiltalte på forhånd hadde utstyrt seg med kniv, en handling som vanskelig kan oppfattes annerledes enn at han var innstilt på å bruke kniven som våpen ved en eventuell konfrontasjon», heter det i den nå 15 år gamle dommen.

Andre i Den nordiske motstandsbevegelsen har ikke sluttet å oppsøke voldelige sammenstøt. En stor andel av de svenske medlemmene er straffedømt for vold, hovedsaklig etter slagsmål med motdemonstranter og politi.

For halvannen måned siden ble et finsk medlem dømt til to års fengsel for grov vold mot antirasister under en løpeseddel-aksjon, som endte med at en 28 år gammel mann senere døde på sykehus.

Så sent som 22. januar i år var flere av nynazistene i klammeri med svensk politi. I bevegelsen er «offensiv vold» forbudt på papiret, men selvforsvarsbegrepet er ofte strukket til parodien. I 2013 angrep en stor gruppe nynazister en lovlig antirasistisk demonstrasjon i Kärrtorp, og mange ble skadd i sammenstøtene som fulgte.

– Bråk er  noe vi ikke er tjent med, og som vi forsøker å unngå så langt det er mulig. Vi tolererer veldig mye sammenlignet med andre politiske bevegelser, det er en ekstremt høy toleranse for hva vi tillater.  Selv ved fysiske angrep er vi tilbakeholdne i voldsbruk. Våre aktivister er vant med sånne situasjoner, særlig i Sverige, sier Forwald, som hevder voldelige motdemonstranter utgjør en langt større fare:

–  Det er et under at det ikke har vært dødsfall blant demonstrerende nasjonalister.

Den svenske fløyen i «motstandsbevegelsen» hadde venner blant norske høyreekstreme lenge før organisasjonen etablerte seg i Norge for alvor. Etter at stifteren av den Svenska motståndsrörelsen, Klas Lund, i 2005 stakk av fra soning av en av sine mange volds- og ransdommer, ble han pågrepet i en væpnet politiaksjon i Kristiansand – hjemme hos en kjent norsk nynazist fra Boot Boys-miljøet.

Nesten ti år senere vakte personer fra det «gamle» nazistmiljøet igjen oppsikt da Ole Nicolai Kvisler, dømt for det rasistisk motiverte drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen, dro rett til en av Den nordiske motstandsbevegelsens samlinger i Sverige da han var ferdigsonet i 2014.

.

Pistoler og jaktrifler

Filter Nyheter er kjent med at flere norske medlemmer i Den nordiske motstandsbevegelsen etter påtrykk fra PST er fratatt jaktvåpen den siste tida.

– Det har vært advokater involvert i sakene der personer har blitt fratatt lovlig registrerte våpen fordi det var medlemmer av vår organisasjon, uten at de har noe på rullebladet. De har reagert veldig på PST,  det er grunnlovsstridig og strider mot europeiske menneskerettighetskonvensjoner, mener Haakon Forwald.

Politiet skal også ha oppsøkt norske pistolklubber for å be dem revurdere medlemskapet til personer som kan knyttes til det rasistiske og voldsforherligende miljøet. Presterudstuen vil ikke kommentere dette spesifikt.

– PST benytter en rekke forebyggende tiltak rettet mot ekstremistiske miljøer, men ønsker ikke å kommentere hvilke tiltak vi benytter og mot hvilke miljøer. Generelt kan vi likevel si at vi ikke ønsker at personer som fremstår med en ekstremistisk ideologi skal ha tilgang på for eksempel våpen, sier seksjonslederen.

Den eneste kjente politiaksjonen koblet til Den nordiske motstandsbevegelsen var i Rogaland i desember 2014, da det ble beslaglagt en rekke skytevåpen, hvorav noen påklistret bevegelsens logo, hos personer som hadde nynazistisk propaganda liggende hjemme.

Foto: Politiet

En av de pågrepne, en mann (29) fra Sør-Rogaland, hadde åpent figurert som støttespiller for organisasjonen, bak løpesedler som manet «til kamp» og advarte mot lokale asylmottak. Etter at han i januar i fjor ble dømt i den store våpensaken, gikk det bare sju måneder før han ble pågrepet på nytt.

I en samledom i desember 2016 ble 29-åringen fra Rogaland dømt til åtte måneders fengsel, for blant annet befatning med en halvautomatisk U.S. Karabin M1-rifle (som han hadde hatt liggende under senga og senere fraktet løst i en bil) og tre magasiner fylt med ammunisjon, i tillegg til to andre rifler og tre hagler som tilhørte faren. Den nye tilgangen på våpen ble oppdaget etter at han frontkolliderte med bil, ruset på rivotril, amfetamin, hasj og GHB. I dommen heter det:

«Tiltalte la i retten ikke skjul på at han har en nasjonalsosialistisk overbevisning. Han har vært medlem i den nasjonalsosialistiske organisasjonen “Nordfront”, men hevder at han har meldt seg ut av den for tre-fire år siden. I høst ble det likevel funnet det som må betegnes som nasjonalsosialistisk propaganda i leiligheten han disponerte. I en epikrise fra (…) DPS fra mars i år, står det at han fortalte at han var med i «Den nordiske motstandsbevegelse». Både i epikrisen, og i avhøret av 29. september i år, ga han uttrykk for at han var villig til å ta livet av andre mennesker på ideologisk grunnlag. I retten reserverte han seg mot dette, og hevdet at opplysningene han ga i avhøret ikke kunnet tas for god fisk fordi han var så beruset.   (….) Selv om tiltalte var beruset, er det ikke tvilsomt at han to ganger har gitt uttrykk for en problematisk holdning til våpen og voldsbruk. Han er selv straffedømt før, og har også gått i et miljø der andre er straffedømte (…)»

Selv om 29-åringen deltok på organisasjonens 1. mai-demonstrasjon i Borlänge i fjor og er Facebook-venn med en rekke sentrale medlemmer, inkludert Haakon Forwald, distanserer den norske lederen «motstandsbevegelsen» fra de involverte i våpensakene i Rogaland.

– Hvem som helst kunne delta i den demonstrasjonen, og hvem som helst kan bestille klistremerker og flyveblader. Vi skiller mellom støttemedlemmer og vanlige medlemmer – det første krever bare avgift på hjemmesida, så det kan man bli på fem minutter, sier Forwald til Filter Nyheter.

Nettavstemning om brannstifting

Akkurat angrep på asylmottak og brannbomber har ikke vært et fremmed tema på bevegelsens nettsteder verken før eller etter de høyst virkelige angrepene i Gøteborg.

«Håper på det doble i 2017», skriver en svenske i kommentarfeltet under en Nordfront-artikkel om en kraftig økning i antallet branner på svenske asylmottak i fjor.  «Hvem kan klandre folk som tyr til drastiske metoder når politikerne kjører rett over dem?», skriver en annen anonym bruker.

Etter at en bygning som skulle brukes som boliger for flyktningbarn brant ned i en antatt påsatt brann i Insjö i Dalarna i fjor sommer, hørtes blant andre voldsdømte Emil Hagberg i Den nordiske motstandsbevegelsen ut til å hylle hendelsen i Nordfronts egen podkast 10. juni (ifølge Expos transkribering):

Per Öberg: «Jag lovar att de flesta Insjöbor som bor där tänkte “fan vad bra”».
Emil Hagberg: «Ja men självklart» (…) «otroligt skönt att den där byggnaden brann ner. Jag tycker att det var helt fantastiskt».

I november 2015, midt i flyktningkrisen, sanket nettstedet støtte til asylmottak som «mål» denne avstemningen:

Under en artikkel om en eksplosjon i privatbilen til en politileder utenfor Stockholm sist helg, som antas å ha vært en trussel fra (urelaterte) gjengkriminelle, spøker NMR-sympatisører med at gjerningspersonene heller burde angrepet den svenske politidirektøren Dan Eliasson eller et av mediehusene, begge yndede hatobjekter blant nynazistene. «Varför kunde den som placerade bomben inte ha satt den på Dan Eliassons bil istället? :-P», heter det i ett av innleggene, før en meningsfelle skriver:  «Hoppas nästa bomb smäller av inne på någon av gammelmedias redaktioner».

– Vi frykter at det i en stor masse av folk som er innom slike debattforum finner støtte for det ekstreme og føler legitimitet for å gjøre noe, fordi de ser at det er mange som mener det samme. Man ønsker gjerne å markere seg på et eller annet vis og snakker om at «vi må gjøre noe» konkret. Hva dette konkrete er, er ikke alltid så lett å sette fingeren på.

Aksjoner som å sette fyr på asylmottak drøftes løselig og kastes ut som ideer, uten at de nødvendigvis mener det. Det vi frykter er selvfølgelig at noen enkeltpersoner når et nivå hvor man blir trigget til å gjennomføre en handling – av en eller annen karakter, sier Presterudstuen i PST.

«Gjør dem redde»

En av de ledende norske nynazistene, Jan-Christian Pedersen, har så seint som denne uka postet budskap på Twitter som er mer aggressive enn organisasjonens «offisielle» propaganda, blant annet en tegning av en hånd med en pistol med lyddemper over en davidsstjerne i piggtråd og påskriften «MAKE EM SCARED! White revolution is the only solution!». En annen kampoppfordring er ledsaget av en tegning av en svartkledd og bevæpnet mann med finlandshette. I juli i fjor tvitret Pedersen en gif-animasjon av Tysklands forbundskansler Angela Merkel og en hengeløkke, der han anførte #traitor, #refugeesnotwelcome og #whitelivesmatters.

Tommy Olsen har blant annet tvitret Hitler-sitater om at revolusjon er en plikt, ledsaget av flyktningfiendtlige hashtager som #DefendEurope, #refugeesNOTwelcome, #SmashCulturalMarxism og #HitlerWasRight.

(Montasje: Filter Nyheter)

I Norge består nesten all den synlige aktiviteten i Den nordiske motstandsbevegelsen av enkeltvise pr-stunt over hele landet der medlemmer og sympatisører legger flygeblader i postkasser og klistrer opp plakater og klistremerker i nærmiljøet – gjerne ved skoler eller kommunale kontorer for å lede folk til nettsidene og få oppmerksomhet i lokalmediene. Flere butikker og restauranter drevet av innvandrere har blitt utsatt for «propagandaaksjoner». Budskapet er gjerne «Nasjonalsosialistisk sone», «knus homolobbyen» og «Refugees not welcome» eller henvisninger til Holocaust-fornektelse. Noen ganger har et mer direkte truende klistremerke dukket opp: En tegning av ei hengeløkke i en lyktestolpe og påskriften «Reservert for folkeforrædere».  I år har plakatklistringen pågått daglig.

– Vi ser en sterkere støtte på nett enn hva det er i praksis når det kommer til demonstrasjoner og andre aktiviteter. Det er vanskelig å tallfeste, og det kan snu seg relativt fort. De som vil drive slike organisasjoner ønsker å gjøre seg så betydningsfulle som mulig, så de framstiller også ting større enn de er i praksis, sier Presterudstuen.

Bare noen titalls norske nynazister er så dedikerte at de drar på samlinger på Østlandet, til Sverige for demonstrasjoner eller eksponerer seg med faner og løpesedler i dagslys i norske byer. Men det siste året har stadig flere av medlemmene vist ansikt på bilder og under massemønstringer, som i Stockholm i november i fjor eller på den uventede «treningsleiren» i Telemark i september.

– Vi ser tydelige tegn på at tradisjonelle høyreekstreme budskap og grupperinger har blitt mer «modige» i samfunnet. De er ute og henger opp naziflagg, klistremerker og bannere, og er mye mer synlige med budskapet sitt og i forsøket på å rekruttere andre. Vi ser en endring i miljøet både utseendemessig og i symbolbruk til noe som er mer spiselig for folk flest, og så ser vi at de har fokus på at man nå skal stå fram med budskapet og ikke maskere seg eller gjemme seg bort. Vi vurderer det som en utvikling at vi har fått et miljø med mer selvtillit, sier Presterudstuen i PST til Filter Nyheter.

Jørn Presterudstuen i PST. (Foto: Harald S. Klungtveit)

.

Rekrutterer ungdommer

Noen av medlemmene som i dag sluker de mer erfarne nynazistenes antisemittisme, homofobi, islamhat og hyllest av Adolf Hitler, Rudolf Hess og Vidkun Quisling – er født på slutten av 1990-tallet.
Haakon Forwald klager over at PST prøver å hente selv de yngste medlemmene ut av organisasjonen.

– De gikk på en 18-åring som er student på Universitetet i Oslo, som aldri har gjort noe som helst. Jeg skjønner ikke at han skal bli kontaktet av PST bare fordi han ønsker å engasjere seg politisk, sier lederen.

Politiets sikkerhetstjeneste legger ikke skjul på at det kontinuerlig gjennomføres bekymringssamtaler med personer i Den nordiske motstandsbevegelsen og andre som står i fare for å bli radikalisert.

– Det vi gjør er frivillige samtaler. Vi oppsøker deler av miljøet som vi er bekymret for, for å prøve å få en dialog og fortelle at PST følger med på virksomheten og er bekymret for den. Vi vil være tydelige på at dette er noe vi kjenner til. Det handler om å ta ned en trussel før det kommer til en nivå der det gjennomføres handlinger, sier Presterudstuen.

– Hvor går skillet mellom propaganda, at de tøffer seg med «treningsleire» og noe samfunnet faktisk bør være bekymret for?

– For oss er dette flytende overganger, og det vi frykter er at enkeltindivider kan la seg inspirere som en del av et større miljø og finner legitimitet til sitt ønske om å bruke vold. Det er klart at jo lenger man går i «trening» og den typen ting, jo større sjanse er det for at noen før eller senere vil gjennomføre en handling i praksis.

I sommer planlegger Den nordiske motstandsbevegelsen for første gang en storstilt demonstrasjon i Norge, med gjester fra Sverige.

– På sikt vil vi registrere et politisk parti i Norge, men det er ikke noe vi har valgt å prioritere. Vi må vokse og ikke ta for store jafs av gangen, sier Haakon Forwald.

– Hvor mange medlemmer er dere?

– Det sier vi aldri.

– Hvorfor ikke?

– Nei… vi går ikke ut med det. Det er flere grunner til det.

– Er en av grunnene at dere ikke er så veldig mange?

– Nei, det er det ikke, da vi startet var vi så klart ikke så mange, men det siste året har vi vokst veldig, og totalt på nordisk plan vokst ekstremt mye. Det er to-tre aktiviteter hver bidige dag. Det finnes ikke en organisasjon som er like aktive som oss, sier Forwald.

For hver gang han snakker om de norske politifolkene som stadig «trakasserer» medlemmer,  blir han mer irritert:

– PST er en mc-gjeng- eller mafia-lignende etterretningstjeneste. Når vi snakker med nasjonalister fra andre deler av verden får de bakoversveis når de hører hvordan de jobber. PST er kjent internasjonalt for fryktelig skitne metoder, mener nynazistlederen.

De andre omtalte norske medlemmene i saken har enten henvist til Forwald eller ikke besvart våre henvendelser.