Politiet frykter bråk under helgas nazimarsj – Elias (32) skal protestere som klovn


Nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen, som på lørdag har fått tillatelse til å marsjere cirka 800 meter i Gøteborg, blir langt fra alene i gatene:
Til nå er minst 15 ulike motdemonstrasjoner og -arrangementer varslet – og svenskene tar til motmæle med alt fra høytlesning av anti-nazistiske tekster ved Gøteborgs domkirke til en egen «kärleksmanifestasjon» med sang og dans. Elias Lodin (32) i det uttalt ikke-voldelige nettverket We Are Dalarna kommer utkledd som klovn.
– Jeg tror det er viktig å avdramatisere nazistenes hatefulle stemning med positiv stemning. De kan jo bare lykkes dersom de klarer å skremme folk. Dette blir vårt forsøk på å avvæpne nazistene. Vi kommer med et kjærlighetsbudskap. Og du kan ikke håne en klovn, sier Lodin til Filter Nyheter.
We Are Dalarna-nettverket har sitt utspring i Ludvika og Borlänge, der flere av lederskikkelsene i Den nordiske motstandsbevegelsen bor, blant dem den norske nazilederen Haakon Forwald og organisasjonens pressetalsmann Pär Öberg.

Over 9000 påmeldt til motdemonstrasjon

– Når flere av oss bor i samme kommune eller samme rekkehus som dem, så vi har ganske bra oversikt over utviklingen. Nettverket vårt ble startet i 2016 som en motreaksjon. Vi ønsker å jobbe for demokrati og menneskerettigheter, sier Lodin, som også er politisk aktiv i det svenske Vänsterpartiet.
Det største mot-arrangementet i Gøteborg på lørdag er imidlertid «Inga nazister i Göteborg», en demonstrasjon som skal avholdes på Heden, relativt tett på nynazistene planlagte marsj-rute. Over 9100 mennesker har allerede meldt sin ankomst til dette via Facebook.
Bak demonstrasjonen står organisasjonen Göteborgs Antifascistiska Front, som i et innlegg på Facebook skriver at «vår manifestation kommer genomföras under ordnade former», men der det likevel ikke blir tatt eksplisitt avstand fra vold.

Aktivister fra fra Antifascistisk aksjon har allerede meldt sin ankomst til Gøteborg. Her fra en markering ved Det hvite hus i august. Foto: Geoff Livingston/Flickr

Filter Nyheter har ikke fått svar på henvendelser til Göteborg Antifascistiska Front, men Expressen-kommentator Csaba Perlenberg har tidligere skrevet om hvordan organisasjonen har koblinger til Antifascistisk aksjon (som han kaller «Den nordiske motstandsbevegelsens ekstremistiske motpol»).
Antifascistisk aksjon er et internasjonalt nettverk av militante antifascister med lang tradisjon for å møte nynazister med vold, slik de for eksempel gjorde under den høyreekstreme demonstrasjonen i Charlottesville i sommer. På sine nettsider skriver den svenske delen av bevegelsen følgende om Gøteborg:
«[…] motstand kan skje på ulike måter, alle metoder fyller sin funksjon i kampen mot organisert fascisme. Gjør det du er bekvem med – still deg i veien, blokker og ager med dine venner og arbeidskamerater».
Innsamlingen av penger til helgens største motdemonstrasjon går til en konto som benyttes av Syndikalistiskt forum, skriver Expressen. Forumet er en venstreradikal bokhandel og møteplass, som i fjor ble utsatt for et nynazistisk bombeangrep.
Tidligere leder for Den Nordiske Motstandsbevegelsen i Gøteborg, Viktor Melin (23), ble av den svenske hovrätten nylig dømt til 6,5 års fengsel for nettopp dette og et annet attentatforsøk. Også to andre personer fra den såkalte motstandsbevegelsen ble dømt for bombeattentater.

Flere frykter 2001-tilstander

Nå er svensk politi i svært høy beredskap før helgens mange demonstrasjoner. Garasjen i politihuset er allerede ombygd til arrestlokale med plass til 350 personer – og så sent som mandag denne uka ble nynazistenes tillatte rute endret og betydelig forkortet.

Kartet over Gøteborg sentrum viser nynazistenes tillatte rute og hvor brorparten av motdemonstrasjonene vil finne sted.

Nazimarsjen, hvis hovedparole er rettet direkte mot svenske politikere i Riksdagen og EU-parlamentet for deres aksept av «masseinnvandring» (samt journalister som «mørklegger» konsekvensene av dette), er ventet å samle mellom 20 og 2000 personer – nazistene selv håper på 1000.
Det blir i så fall den største nazimarsjen i Gøteborg siden andre verdenskrig. Selve opptoget starter ikke langt fra Svenska Mässan, der det for øyeblikket avholdes en årlig bok- og biblioteksmesse som trekker svært mange mennesker. Toget skal ende ved Gamla Ullevi, der det bare én time etter at demo-tillatelsen løper ut skal spilles fotballkamp mellom gøteborglaget Gais og Brommapojkarna.
Den nordiske motstandsbevegelsen marsjerte i Falun 1. mai i år. Siden da har de flere ganger markert seg i både Norge og Sverige. Foto: Jonas Skybakmoen

«Ikke siden EU-toppmøtet sommeren 2001 har Gøteborgs sentrale deler blitt lamslått på den måten som ventes på lørdag», skriver ExpressenEU-toppmøtet i 2001 endte som kjent i massive opptøyer, store materielle ødeleggelser og voldsbruk, der 53 politifolk og 90 demonstranter ble skadd.

– Forstår at det finnes en uro

Elias Lodin, som sammen med We Are Dalarne-nettverket tidligere har demonstrert fredelig mot nynazistene i både Falun og Borlänge, tror det finnes en viss risiko for vold.
– Ja, frontene virker skjerpet nå og ordene er vassere enn tidligere. Jeg forstår at det finnes en uro. Men samtidig tror jeg ikke man bør overdrive denne frykten. Politiet vurderer kanskje det verste scenariet, sier Lodin, og fortsetter:
– Jeg er overbevist om at de fleste av oss er ikke-voldelige mennesker. Så finnes det kanskje en liten andel som er voldelige. Jeg tror at jo flere mennesker som slutter opp om mot-markeringene, jo mindre er risikoen for vold. Klovene må komme med litt god stemning.

Klovnene fra We Are Dalarna-nettverket har tidligere demonstrert fredelig mot nynazister i flere svenske byer. Foto: We Are Dalarna