Flere tilfeller av antisemittisk hærverk i forbindelse med Holocaust-dagen

Både statsminister Erna Solberg (H), Kronprins Haakon og flere norske overlevende etter Holocaust var mandag til stede i Polen under 75-årsmarkeringen for frigjøringen av konsentrasjonsleir-komplekset Auschwitz-Birkenau.

Rundt 1,1 millioner mennesker – de fleste jøder – ble drept her under andre verdenskrig. Flere av de overlevende benyttet mandag anledningen til å advare mot økende antisemittisme.

I opptakten til den internasjonale Holocaust-dagen er det samtidig kommet rapporter om flere tilfeller av antisemittiske aksjoner mot jødiske gravsteder, synagoger, nabolag og hjem i flere land.

Sverige og Finland

Natt til mandag denne uka ble tre medlemmer av nynazistgruppa «Den nordiske motstandsbevegelsen» pågrepet på Skogskyrkogården sør i Stockholm, mistenkt for å ha veltet jødiske gravstøtter, skriver den svenske avisa Expressen.

Natt til mandag ble også synagogen i den finske byen Åbo vandalisert med rød maling i det som kan ligne skudd fra en paintgun.

Den finske presidenten Sauli Niinistö omtalte i går hendelsen som både opprørende og urovekkende – selv var han til stede i Polen for å delta på minnemarkeringen for Auschwitz-Birkenau.

Også den katolske kirken i Åbo ble utsatt for lignende hærverk i samme tidsrom.

Storbritannia

I sørøst-London ble en bank-filial nedtagget med davidsstjerne, bokstavene «WP» («white power»), det keltiske korset (et mye brukt «hvit makt»-symbol) og ordet «jøder» lørdag kveld eller natt til søndag. En snau kilometer unna ble også en karibisk restaurant vandalisert med lignende symboler.

USA

Mandag morgen ble det oppdaget hakekors og antisemittisk hets i oppgangen til en boligblokk med flere jødiske beboere på Lower East Side i New York. Det var Brandi Goldstein som oppdaget hærverket. Hun er selv i slekt med flere som døde i Holocaust.

– Det er veldig skremmende, jeg er forskrekket og redd, ikke bare fordi det var like utenfor døra mi, men fordi det bor barn her, sier hun til NBC.

Italia

På fredag i forrige uke ble inngangsdøren til sønnen av Holocaust-overleveren Lidia Rolfi i byen Mondovi nordvest i Italia tagget med setningen «Juden Hier» («jøder her») og davidsstjernen.

Rolfi var motstandskvinne som kjempet mot nynazistene under andre verdenskrig, men ble tatt til fange og sendt til konsentrasjonsleiren Ravensbrück i 1944. Hun overlevde dødsleiren og dedikerte siden livet sitt til å øke bevisstheten om nazistenes ugjerninger, blant annet ved å utgi flere bøker.

Sønnen hennes Aldo bor fortsatt i barndomhjemmet – og tidligere i forrige uke publiserte han et leserinnlegg i den lokale avisa for å minne om den kommende Holocaust-dagen 27. januar.

  • Har du lyst til å støtte vårt arbeid med kritisk og faktabasert journalistikk, kan du sende Filter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps.
  • Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). All støtte går til Filters redaksjonelle arbeid. 
  • Gir du over 498,- sender vi deg en Filter-t-skjorte. Husk derfor å oppgi adresse og størrelse!
  • Les mer om høyreekstremisme og tilstøtende temaer på vårt nettsted Filter X.