Drapsmeldinger om AUF-lederen haglet gjennom flere dager – gruppa er «et pustehull for nordmenn», sier moderator

Den innvandrer- og muslimfiendtlige Facebook-gruppa «Fedrelandet viktigst», som i dag har nesten 16 000 medlemmer, har tidligere vært i medienes og politiets søkelys blant annet for innlegg som hyllet 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik.

Gruppa er drevet av Jan-Ove Fromreide (51), som fra én av sine mange profiler på Facebook poster lenker, egne kommentarer og oppfordrer medlemmene til å ytre seg. Under navnet «Bjarne Fromreide» la han forrige lørdag ut en kommentar om AUF-leder Mani Hussaini.

Fromreides post lørdag i forrige uke.

På kort tid publiserte medlemmene flere hundre kommentarer under Fromreides innlegg. Så godt som alle inneholdt svært nedsettende karakteristikker av AUF-lederen («pestrotte», «parasitt» og «søppelmenneske» er noen eksempler, se flere nedenfor), mens andre var eksplisitte oppfordringer til drap eller ønsker om å se AUF-lederen død:

Trusler mot Hussaini på «Fedrelandet viktigst».

«Kvalm av denne idioten, pistol er tingen», skrev en bruker. «Skjyt jæveln» het det fra en annen. Mens en tredje mente det var «synd han ikke var på Utøya da fremtidige landsforrædere ble knerta».

Kommentarene fikk i flere dager stå urørt av gruppeadministratoren, som selv var aktiv i kommentarfeltet (også sammen med andre administratorer):

Fromreide var selv aktiv i kommentarfeltet.

Mani Hussaini har flere ganger tidligere vært utsatt for lignende angrep av personer på «Fedrelandet viktigst».

Noen timer etter at Filter Nyheter først tok kontakt med Jan-Ove Fromreide onsdag denne uken, skrev han tilbake fra Facebook-profilen «Lisbeth Fromreide» og fortalte at den aktuelle tråden nå var slettet. Filter Nyheters journalist ble samtidig kastet ut av gruppa. Via personer som ennå er medlemmer, får vi bekreftet at tråden med mange hundre kommentarer nå er borte.

På telefon sier Fromreide at hensikten med å legge ut posten om Mani Hussaini var å følge opp en tidligere post med kritikk mot Ap-nestleder Hadia Tajik.

«Vi ser hvilke mennesketyper Norges største parti er frontet av»

– Hadia Tajik går jo imot kongehuset, som for mange er veldig kjært i Norge. Det er et stort flertall for monarkiet. Og det knyttet jeg jo opp mot hennes islamske tro. Og så er det formannen i AUF. Han har en veldig sentral stilling i Arbeiderpartiet. Han kan jo rykke opp til å bli statsminister. Poenget er at vi ser hvilke mennesketyper Norges største parti er frontet av. Og det står i dyp kontrast til den gruppa jeg snakker om, altså nordmenn som er glad i sitt fedreland. For vi mener at spesielt disse to utfordrer verdiene vi står for, sier Fromreide, som er politiker i minipartiet Demokratene.

– Når du sier «mennesketype», hva mener du med det?

– De som har grunnleggende andre verdier enn det nordmenn har.

– Hva slags grunnleggende andre verdier er det AUF-lederen har, mener du?

– Jeg mener jo blant annet måten han argumenterer på i skolevalgkamp, der han sitter og insinuerer at Frp jubler over at flyktningbarn drukner i Middelhavet. Det er så grotesk. Det er nå ett eksempel. Og det viser bare at han prøver å lage et kunstig skille mellom oss og dem. Oss og dem. Og det han sa om at menn, spesielt etniske nordmenn over 45 år, er det som gjør at integreringsarbeidet i Norge går dårlig. Det er jo en fornærmelse mot alle nordmenn, eller 90 prosent av norske menn over 45 år. Og så var det jo saken om at han vil ha arveavgiften tilbake.

– Det er jo mange som er for arveavgift, du trenger vel ikke å være muslim for å ønske det?

– Neida. Men det kommer jo på toppen av de to andre sakene jeg nevnte, sier Fromreide.

Eksempler på kommentarer mot Hussaini i den samme tråden.

Skal være «et pustehull for nordmenn», sier administratoren

«Fedrelandet viktigst»-gruppa, som ble opprettet i 2014, beskriver han som et samlingssted for «folk som er bekymret over utviklingen på grunn av innvandringspolitikken og som vil bevare Norge sånn at våre barn og barnebarn også kan leve i et Norge sånn som vi kjenner det i dag».

– I kommentarfeltet kommer det veldig mange sterke karakteristikker av Hussaini. Hva tenker du om det som blir skrevet der?

– For det første har jeg ikke sjans til å få sett alle. For det haglet jo inn. Og etter at jeg fikk meldingen fra deg, så bare slettet jeg den. I tilfellet det var noe alvorlig. Jeg orket ikke å lese… Jeg hadde ikke sjans til å lese 5-600 kommentarer. Pluss at det kommer jo inn annet også, dette var jo bare på ett innlegg. Og vi får ikke statsstøtte for å drive dette her. Det er umulig å ha kontroll på underkommentarer. Vi har ikke kontroll på hovedinnleggene en gang. Vi har vurdert å lage en sånn at du ser igjennom, at du kontrollerer alle innlegg som kommer inn. Men da mister det noe av spontaniteten. Men vi har jo oppfordret medlemmene gang på gang: Ser du noe som er på kanten, så rapporter til Admin. Sånn at de kan ta det vekk med en gang. For det er og blir umulig å kontrollere alt, sier Fromreide.

– Men her var det enkelte innlegg som fikk stå i flere dager. Og jeg så jo at du, via profilen din «Bjarne Fromreide», selv var inne og kommenterte. Det må jo bety at du hadde sett noen av kommentarene, i hvert fall?

– Ja, det har jeg helt sikkert. Men jeg har ikke sett noen drapstrusler.

– Men du har sett karakteristikkene av Hussaini?

– Ja, noen må få stå, vi lever jo i et demokrati. Det er ikke ulovlig å mislike noen. Vi må ikke komme så langt at berøringsangsten er så stor at vi bare kan skrive «god jul» til hverandre. Dette skal òg være et pustehull for nordmenn der de kan få utløp for sin frustrasjon. Jeg tror gruppa har en god virkning der. I stedet for at de sitter inne med det, føler at de ikke er helt alene med sine tanker. Det jeg prøver å slå ned på, er hvis de går på utseende, direkte på utseende og den slags, svarer Fromreide.

– Utifra å ha lest kommentarene vil jo noen hevde at «Fedrelandet viktigst»-gruppa sprer rasisme. Er dere en rasistgruppe?

– Nei.

– Hva er det som motbeviser at dere er en rasistgruppe?

– Det er jo det som jeg har sagt, som står som gruppebetegnelse. At vil vil bevare fedrelandet, at våre barn og barnebarn skal vokse opp i det Norge vi kjenner. Og bare for å si det: Det er ikke den enkelte muslim vi er imot, det er ideologien islam. Det er den vi kjemper mot. Og den er farlig. Og det står vi for.

Jan-Ove Fromreide, administrator på «Fedrelandet viktigst».

«Forskjellen er at vi er nordmenn og vi bor i Norge»

– Men du snakket om at Mani Hussaini var en som prøvde å etablere et skille mellom oss og dem. Er det ikke akkurat det samme du og dere gjør? Ved å angripe muslimer på den måten dere gjør?

– Men forskjellen er at vi er nordmenn og vi bor i Norge, svarer Fromreide.

– Så da har dere lov til å angripe dem på den måten?

– Hvis du kaller det angrep å ville bevare Norge sånn som det er, så må du gjerne si det. Det er soleklart…

– Jeg kaller det angrep å kalle folk parasitter eller pestrotte eller skrive «skyt jævelen» eller «pistol er tingen», for eksempel. Det må jo karakteriseres som et angrep.

– Det må det. Men jeg trodde du spurte hva jeg mente.

– Ja, men da spør jeg deg, da. Hva mener du?

– Om å skrive sånn?

– Ja?

– Det ødelegger saken. Det ødelegger saken, for da får vi journalister som deg, som henger seg opp i akkurat det, og da er poenget borte. Det må kunne gå an skrive saklig, men samtidig sterkt. Og da vinner du òg mer respekt. Men det er en læringsprosess. Og som jeg sa til deg, dette er gjerne folk, gamle damer på 70 år, eldre menn på 60, 70, som aldri har skrevet før i det offentlige. Og på «Fedrelandet» får de ut sin frustrasjon. Så man skal ikke legge alt i det heller, etter min mening. Det er ofte folk som ikke forstår at det kan bli brukt mot dem.

– Læringsprosesser, sier du. Gruppa har eksistert siden 2014. Dere er flere administratorer. Har ikke også dere et ansvar, til å bli flinkere til å plukke ned det som går over grensa?

– Jo, det kan du si. Men som sagt, det er nesten 16 000 medlemmer. Og det er ikke enkelt å følge med på alt, det sier seg selv. Skal jeg gå gjennom alle kommentarene på gruppa der, må jeg sitte 24 timer i døgnet. Og det går ikke.

– Men etter å ha drevet denne gruppa i snart fire år, så vet du vel litt om hvordan folk reagerer hvis du legger ut noe.

– Ja.

– Bør ikke du greie å forutse at folk er sinte og skriver stygge ting i kommentarfeltet? Burde du ikke ha tenkt på det før du la ut posten om Mani Hussaini?

– Nei. For hvert medlem har et ansvar for hva de selv skriver. At folk blir sinte, det skjønner jeg, for det er jeg jo selv.

– Du er sint selv?

– Ja, jeg reagerer på det selv. Det er var derfor jeg la det ut, selvfølgelig. Jeg vil ikke ha et samfunn der disse menneskene skal styre Norge. Og dette er en samfunnsdebatt, det er en verdidebatt, som går hver dag. Du kan gå inn på en gruppe som heter «Opprop mot Listhaug sin innvandringspolitikk». Der får du akkurat det samme, bare med motsatt hensikt. Der blir hun kalt nazi, der hun blir kalt ditt, der blir hun kalt datt. Det er rett og slett en verdikamp. Og vi har masse folk. Vi har stortingsrepresentanter i gruppa. Vi har folk fra alle parti. Så vi blir hørt, sier Fromreide.

– Hva er det en post som den om Mani Hussaini bidrar med til ordskiftet i Norge?

– Den bidrar til at vi får vite hva slags mennesker vi kan få som maktmennesker om to, tre, fire år.

– Men jeg lærer ikke noe nytt om Hussaini ved at folk kaller ham «rotte» eller «muslingjævel». Det er jo bare skjellsord. Hva godt kan komme ut av det?

– Det kan i hvert fall komme ut av det at man ser hva han står for. Men som sagt, så kan jeg ikke hjelpe for hva folk skriver. Men 70 prosent er ikke sånn som du sier. Men at det er mye grums som jeg ikke alltid klarer å fange opp, det kan stemme.

Hussaini: – De ønsker at jeg ikke skal orke å drive med politikk, men de skal aldri vinne

Det er ikke første gang AUF-leder Mani Hussaini opplever hets i sosiale medier. Under valgkampen i fjor kom det tydelige drapstrusler, noe som gjorde at politikeren måtte gå i dialog med Politiets sikkerhetstjeneste. I oktober måtte også en 40 år gammel mann møte i retten etter drapstrusler fremsatt på nettopp «Fedrelandet viktigst»-gruppa.

På e-post til Filter Nyheter skriver Hussaini følgende om aktiviteten på gruppa de siste dagene:

– Det er forferdelig trist at voksne menneske sprer falske nyheter, hat fremmedfrykt og drapstrusler. Man hadde forventet folkeskikk av voksne mennesker. På denne gruppa kommer det jevnlig angrep på meg og mitt engasjement. De ønsker at jeg ikke skal orke å drive med politikk, men de skal aldri vinne. Jeg kommer til å fortsette å kjempe for det jeg tror på, skriver han.

Han karakteriserer «Fedrelandet viktigst» som «en høyreekstrem Facebook-gruppe hvor mange deler holdningene til barnemorderen og terroristen Anders Behring Breivik som drepte 77 uskyldige mennesker».

– De to yngste av ofrene var bare 14 år gamle. Jeg håper noen av de som lirer av seg hat kan reflektere over det iblant. Når vi lovte «aldri mer 22.juli», lovte vi også å aldri være naive. Vi vet at terrorhandlinger springer ut av slike holdninger som denne gruppa skriver og legitimerer. Det er farlig, skriver han i e-posten.

AUF-leder Mani Hussaini.

«Det skal jo være ganske konkret før politiet bryr seg»

Jan-Ove Fromreide sier han nå skal skrive på Facebook-gruppa at medlemmene må bli «flinkere til å rapportere til Admin når de ser ting som er direkte nedverdigende og på grensen til kriminelt». I 2015 var han i kontakt med politiet («bare en sånn kort samtale», ifølge Fromreide) etter innleggene om Anders Behring Breivik på den samme gruppa.

Han avviser at politiet har tatt kontakt denne uka.

– Nei. Men det er jo fordi vi sletter drapstrusler. Av 20 000 kommentarer, kan det kanskje være én. Og da er spørsmålet hva som ligger i drapstrusler. Det skal jo være ganske konkret før politiet bryr seg. Det er jo noen som poster en pistol, er det en drapstrussel?

– Å skrive «skyt jævelen», hvordan vil du karakterisere det?

– Nei, det er uholdbart.

– Er det en drapstrussel?

– Det kan bli straffet, ja, hvis det er koblet til navn. Og sånt skal ikke forekomme, det er jeg totalt imot. Det er useriøst. Så vi er ikke uenige på det. Hadde jeg sett det, så hadde jeg selvfølgelig slettet det. Men som sagt, det er ikke enkelt å kontrollere 600 underposter, sier Fromreide, som også driver gruppene «Mellom bakker og berg», «Norge er vårt» og «Bobla II».

Filter Nyheter sendte henvendelser til fire ulike Facebook-profiler som har Jan-Ove Fromreides navn eller bilde før vi fikk kontakt med ham via en femte profil tidligere denne uka.

– Jeg blir nødt til å bruke reserveprofiler, for jeg blir så ofte rapportert ut. Og da får jeg 30 dager med én gang. Så for å styre gruppene, så må jeg ha reserveprofiler, sier 51-åringen, som måtte trekke seg fra Senterpartiets valgliste i Askøy da det ble kjent at han sto bak «Fedrelandet viktigst»-gruppa i 2015.

Han er i dag oppført som leder i Demokratene på samme sted.

– Kan bli oppsøkt hjemme av PST

Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste er klar på at avsenderne av de verste meldingene rettet mot bestemte politikere på «Fedrelandet viktigst» og lignende grupper må forvente at politiet på hjemstedet eller PST oppsøker dem hjemme, i første omgang for bekymringssamtaler.

– Hvis man skriver direkte om å ta livet av eller skade en myndighetsperson, vil det bli fulgt opp. Vi har mange eksempler fra de siste årene på at det er skrevet ting på Facebook og andre sosiale medier som har blitt meldt inn eller fanget opp av PST, der disse personene har fått besøk på døra og har måttet forklare hva de mener. Noe har også blitt regnet som trusler som har gått videre i rettssystemet, sier Bernsen til Filter Nyheter.

Han forteller at personene bak draps- og trusselmeldinger ofte har en helt annen tone når de blir konfrontert:

– Det er enkelt å være barsk på sosiale medier mens du gjemmer deg bak tastaturet, men mange av de vi oppsøker er plutselig ikke så tøffe når politiet ringer på døra.

Bernsen poengterer at det ikke er «trygt» for trusselmakere å opptre under falskt navn.

– Det finnes måter å finne folk bak anonyme profiler i sosiale medier, uten at vi ønsker å si mer enn det, sier han.