Drap og terror: Dette er de verste høyreekstreme angrepene siden 2011

Angrepene er lokale, men ideologien global: Siden drapene i regjeringskvartalet og på Utøya i 2011, har høyreekstreme aktører stått bak en rekke drap og terroraksjoner på verdensbasis.

Etter at FBI i slutten forrige måned advarte mot faren for flere angrep fra «hvite nasjonalister» i USA, gikk det bare halvannen uke før 22 mennesker ble skutt og drept i El Paso, Texas. I fjor sto voldelige rasister bak alle drap begått av ekstremister i USA, og høyreekstremisme er i dag den fremste terrortrusselen med utspring i landet, ifølge FBI.

På verdensbasis er de ideologiske likhetene mellom drapsmennene mange – fra El Paso-terroristens advarsler mot en «invasjon» av innvandrere, via den australske Christchurch-terroristens henvisninger til konspirasjonsteorien om «den store utskiftningen» og Anders Behring Breiviks frykt for «Eurabia».

Filter Nyheter har tidligere publisert en liste over de verste angrepene det siste året. Dette er de verste høyreekstreme angrepene på verdensbasis siden 22. juli 2011:

3. august 2019: El Paso, Texas

21 år gamle Patrick Crusius dreper 22 mennesker i et angrep med halvautomatisk våpen på et kjøpesenter i El Paso, Texas.

I forkant skal drapsmannen ha publisert et såkalt manifest, der det heter at han er imot «raseblanding», ønsker at de amerikanske statene blir inndelt etter rase og at terroraksjonen er et forsøk på å forsvare USA mot «den etniske og kulturelle utskiftningen» som «invasjonen» av innvandrere har forårsaket. Christchurch-terroristen Brenton Tarrant og konspirasjonsteorien om «den store utskiftningen» blir spesifikt nevnt.

28. juli 2019: Gilroy, USA

19 år gamle Santino William Legan skyter og dreper fire personer og skader 13 andre ved en matfestival i Gilroy, California.

Ugjerningene blir etterforsket som mulig terror, men politiets arbeid er ennå i en tidlig fase. Politiet har imidlertid opplyst om at gjerningspersonen hadde «utforsket voldelige ideologier» i forkant av angrepet. Via en Instagram-konto etablert fire dager før skytingen, oppfordret Legan publikum til å lese det proto-fascistiske manifestet «Might is Right or The Survival of the Fittest», en sosialdarwinistisk bok om hvordan fysisk styrke og vold bestemmer hva som er moralsk riktig. Boka siteres ofte i høyreekstreme «hvit makt»-miljøer (og hadde også blitt mye omtalt i nettforum som 4chan og 8chan forut for angrepene).

2. juni 2019: Istha, Tyskland

45 år gamle Stephan Ernst, en mangeårig høyreekstremist med forbindelser til det ultranasjonalistiske partiet NPD og nynazistnettverket Combat 18, skyter – ifølge politiets siktelse – den tyske delstatspolitikeren Walter Lübcke med pistol mot hodet på kloss hold, i det myndighetene beskriver som «et høyreekstremt attentat».

Lübcke representerte det kristeligdemokratiske og konservative partiet CDU, men ble et hatobjekt for høyreekstreme etter at han forsvarte Angela Merkels asylpolitikk under flyktningkrisen i 2015.

27. april 2019: San Diego, USA

19 år gamle John T. Earnest dreper én kvinne og skader ytterligere tre personer da han åpner ild med halvautomatisk rifle ved Chabad of Poway-synagogen i San Diego, California.

Før angrepet postet gjerningsmannen et antisemittisk og rasistisk brev i nettforumet 8chan, der det het at han var inspirert av synagoge-terroristen Robert Bowers (se nedenfor) og australieren som drepte 51 muslimer på New Zealand halvannen måned i forveien.

15. mars 2019: Christchurch, New Zealand

28 år gamle Brenton Tarrant dreper 51 mennesker og skader 49 i et skyteangrep ved to moskéer i byen Christchurch på New Zealand.

Terroristens «manifest» kommer med direkte referanser til høyreekstrem ideologi, deriblant de «14 ordene» (som handler om å sikre den hvite rasens overlevelse), «den store utskiftningen» (konspirasjonsteorien om at vestlige eliter bevisst forsøker å bytte ut den europeiske befolkningen med ikke-hvite innvandrere) og 22. juli-terroristen (oppgitt som den største inspirasjonskilden).

27. oktober 2018: Pittsburgh, USA

46 år gamle Robert Bowers skyter og dreper 11 mennesker under en navnefest i Tree of Life-synangogen i Pittsburgh, Pennsylvania.

Bowers skal ha skreket «alle jøder må dø» under angrepet og uttalte i avhør med politiet at jødene var ansvarlige for «et folkemord» på hvite i USA. Før angrepet var han aktiv i sosiale medier, der han blant annet anklaget jøder for å hente «onde» muslimer til USA og skrev at han ikke kunne se på «at folket mitt blir slaktet».

24. oktober 2018: Jeffersontown, USA

51 år gamle Gregory A. Bush skyter og dreper to afroamerikanske personer ved et supermarked i Jeffersontown, Kentucky.

Gjerningspersonen ble siden dømt for både drap og hatkriminalitet. Han skal ha blitt radikalisert i løpet av presidentvalgkampen i 2016. I sosiale medier var han svært opptatt av kriminalitet begått av afroamerikanere, samtidig som han jevnlig skrev rasistiske meldinger. Bush hadde en historie med psykisk sykdom. Før ugjerningen forsøkte han å komme seg inn i en afroamerikansk baptistkirke, men døren var låst. Etter drapene skal han uttalt at «hvite dreper ikke hvite» overfor et vitne.

3. februar 2018: Macerata, Italia

28 år gamle Luca Traini skyter med halvautomatisk pistol fra bilen sin og skader seks afrikanske innvandrere alvorlig i den italienske byen Macerata. Etter angrepet draperer han et italiensk flagg over skuldrene og gjør fascist-hilsen.

Traini var medlem av det høyrepopulistiske partiet Lega og hadde tidligere stilt til valg. Han uttalte etter angrepet at han ønsket å hevne mordet på Pamela Mastropietro (18), som hadde blitt funnet død og partert noen dager tidligere (en asylsøker fra Nigeria hadde blitt siktet for drapet). Traini ble dømt til 12 års fengsel, blant annet for å ha forsøkt å gjennomføre en massakre med rasistiske motiver. I retten nektet han for å være rasist.

2. januar 2018: Orange County, USA

20 år gamle Samuel Woodward dreper sin tidligere klassekamerat, den jødiske og homofile Blaze Bernstein (19), med mer enn tyve knivstikk mot hodet og nakken, ifølge politiet.

Woodward var medlem av den militante nynazistgruppa Atomwaffen Division, som blant annet ga ham opplæring i våpenbruk og nærkamp under en «treningscamp» i Texas. I sosiale medier beskrev 20-åringen seg som nasjonalsosialist. Hjemme hos ham fant politiet mer enn 100 gjenstander knyttet til nynazistgruppa, der medlemmene hyllet ugjerningen i private chat-samtaler. I meldinger til venner hadde Woodward gitt uttrykk for at han ville lure homofile ved å late som om han var interessert i sex. Han sendte også meldinger som indikerte at han planla å utføre drap. Woodward nekter imidlertid for ugjerningen. Rettssaken har ennå ikke funnet sted.

19. juni 2017: Finsbury Park, Storbritannia

47 år gamle Darren Osborne kjører en varebil inn i folkemengden utenfor en moské i Finsbury Park i London. Én person blir drept og og minst ni blir skadet.

Etter angrepet gjorde han seierstegn og ropte at han ville «drepe alle muslimer». 47-åringen skal ha blitt radikalisert på vært kort tid. Etter å ha sett en BBC-serie om den såkalte grooming-skandalen i Rochdale (der gjerningspersonene hadde muslimsk bakgrunn), begynte han å følge islamfiendtlige ytre høyre-profiler som Stephen Yaxley-Lennon («Tommy Robinson») i sosiale medier. Ifølge en tidligere samboer ble han «besatt av muslimer. Han beskyldte alle for å være voldtektsmenn og medlemmer av pedofile gjenger». Hendelsen ble karakterisert som terror av britisk politi. Osborne ble dømt til livstid i fengsel med minstetid på 43 år for terrorrelatert drap og drapsforsøk.

26. mai 2017: Portland, USA

35 år gamle Jeremy Joseph Christian knivstikker og dreper to menn og skader en tredje på et tog i Portland, Oregon.

Før hendelsen skal Christian ha trakassert to tenåringsjenter med rasistiske og islamfiendtlige bemerkninger. Tre personer forsøkte å beskytte jentene, hvorpå 35-åringen gikk til angrep med kniv. Da han ble arrestert av politiet, skal han ha sagt «that’s where liberalism gets you» om knivdrapene. Han er tidligere straffedømt for væpnet ran, selverklært «hvit nasjonalist» og har deltatt i flere ytre høyre-marsjer, der han blant annet har vist nazihilsen og ropt «Dø, muslimer!». I sosiale medier har han uttrykt støtte til Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh og delt nynazistisk, antisemittisk og høyreradikalt innhold. I første rettshøring ropte han «kom dere ut, dersom dere ikke liker ytringsfrihet» og «dere kaller det terrorisme, jeg kaller det patriotisme». Dom i saken har ennå ikke falt.

12. august 2017: Charlottesville, USA

20 år gamle James Alex Fields Jr. kjører med vilje bilen sin inn en gruppe av demonstranter og dreper Heather Heyer (32) i Charlottesville, Virginia. 19 andre blir skadet.

Fields hadde deltatt på «Unite the right»-demonstrasjonen, som samlet «hvite nasjonalister», nynazister, rasister og Trump-tilhengere til en markering som i møte med politi og motdemonstranter utviklet seg til et voldelig gateslag. Under markeringen bar Fields et skjold med logoen til Vanguard America, en «hvit makt»-gruppering som ønsker å deportere ikke-hvite, innføre apartheid-lignende lover og har adoptert slagordet «blood and soil» fra Nazi-Tyskland (gruppa selv hevder de ikke er forbundet med Fields). Flere amerikanske myndighetspersoner, deriblant FBI-sjefen, karakteriserte bildrapet som terrorisme.

29. januar 2017: Quebec, Canada

28 år gamle Alexandre Bissonnette skyter og dreper seks personer og skader 19 andre ved en moské i Sainte-Foy-bydelen i kanadiske Quebec.

Ugjerningen ble ikke karakterisert som et terrorangrep av kanadiske påtalemyndigheter, men på nettet markerte Bissonnette seg som en ivrig tilhenger av ytre høyre-miljøer (deriblant franske Marine Le Pen) og Donald Trump, samtidig som han benyttet seg av aggressiv, innvandringsfiendtlig retorikk. Han uttalte selv at angrepet ble utløst av statsminister Justin Trudeaus tweet om at flyktninger var velkomne til Canada, der statsministeren også skrev at «mangfold er styrke».

16. juni 2016: Birstall, Storbritannia

52 år gamle Thomas Mair skyter, knivstikker og dreper Labour-politikeren Jo Cox på åpen gate i den britiske byen Birstall mens han roper «this is for Enland» og «Britain first».

En 77 år gammel mann ble også knivstukket og skadet da han forsøkte å bryte inn. Gjerningspersonen mente Cox var en «kollaboratør» og «forræder» mot hvite mennesker på grunn av hennes liberale syn på EU og innvandring. Han hadde forbindelser til britiske og amerikanske høyreekstremistiske og -radikale grupperinger, deriblant National Front, National Vanguard og English Defence League. Drapet skjedde en uke før britene skulle stemme over fortsatt EU-medlemskap.

22. oktober 2015: Trollhättan, Sverige

21 år gamle Anton Lundin Petterson dreper tre personer og skader to med kniv og sverd på Kronan skole i den svenske byen Trollhättan. Han blir selv skutt og drept av politiet.

I et avskjedsbrev begrunnet gjerningsmannen angrepet med sin motstand mot innvandring. Kronan skole hadde mange elever med innvandrerbakgrunn, samtidig som drapsmannen unngikk å skade eller drepe hvite elever og lærere. Svenske påtalemyndigheter karakteriserte ugjerningene som hatkriminalitet med rasistisk motiv.

23. juli 2015: Layfayette, USA

59 år gamle John Russell Houser skyter og dreper to personer og skader ni andre under en visning av komedien «Trainwreck» på en kino i Layfayette, Louisiana.

Gjerningsmannen tok sitt eget liv. Etter hendelsen fant politiet Housers dagbok, der han kom med sterke utfall mot kvinner, homofile og fargede. I sine egne notater takket han også Dylann Roof, 21-åringen som en drøy måned tidligere hadde drept ni mennesker i en metodistkirke i Charleston (se nedenfor), for å ha gitt ham «a wake up call». Det ble også kjent at han hadde hyllet Adolf Hitler i forum på nettet og uttrykt sterk støtte til tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke, Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh og det greske nynazistpartiet Gyllent Daggry.

17. juni 2015: Charleston, USA

21 år gamle Dylann Roof skyter og dreper ni afroamerikanske kirkegjengere ved en metodistkirke i Charleston, Sør-Carolina. Ytterligere én person blir skadet.

Gjerningspersonen ble arrestert i nabostaten påfølgende dag. Han innrømmet da drapene, som han hadde håpet ville starte en «rasekrig». Før drapene publiserte Roof et «manifest» med sterkt rasistisk innhold på sin egen nettside, der han også poserte på bilder med høyreekstreme symboler som «1488» (som refererer til «de fjorten ordene», se forklaring tidligere i denne artikkelen, samt «Heil Hitler»).

13. april 2014: Overland Park, USA

73 år gamle Frazier Glenn Miller Jr. skyter og dreper tre personer ved et jødisk kultursenter i Overland Park, Kansas.

Gjerningsmannen hadde lang fartstid fra amerikanske «hvit makt»-miljøer: På 80-tallet etablerte han Carolina Knights, en paramilitær gren av Ku Klux Klan, før han siden opprettet det antisemittiske og rasistiske White Patriot Party. Etter ugjerningene uttalte drapsmannen at jøder ødelegger den hvite rasen og at mangfold er en form for folkemord.

18. september 2013: Athen, Hellas

47 år gamle Giorgios Roupakias, medlem av det nynazistiske partiet Gyllent Daggry, knivstikker og dreper den anti-fascistiske rapperen Pavlos Fyssas på gata ved en kafé i den greske hovedstaden.

Politiet ble tilkalt til stedet etter at rundt 50 personer hadde samlet seg på gata, flere av dem bevæpnet med balltre. De fant Fyssas knivstukket. Før han døde, pekte rapperen ut Roupakias, som siden innrømmet drapet overfor en dommer. Han ble løslatt fra varetekt i 2016 og har siden sittet i husarrest. Rettsbehandlingen fortsatt i sommer.

5. juni 2013: Paris, Frankrike

20 år gamle Esteban Morillo slår Clément Meric (18) i ansiktet, hvorpå sistnevnte faller bakover og slår hodet. Han dør på sykehus dagen derpå.

Morillo var medlem av den høyreekstreme gruppa Troisième Voie, som senere ble begjært oppløst av franske myndigheter. Sammen med flere andre høyreekstreme skinheads besøkte han en klesbutikk i den franske hovedstaden. Til stede i butikken var allerede en gruppe anti-fascistiske skinheads, som gjorde narr av høyreekstremistene. Anti-fascistene forlot butikken, men høyreekstremistene fulgte etter. I slåsskampen som fulgte, slo Morillo offeret i ansiktet. Han innrømmet det dødelige slaget (volden ble også fanget på overvåkningskamera) og ble dømt til 11 års fengsel i 2018. Samuel Dufour (19), som nektet for å ha slått offeret, fikk syv år. Dommene ble anket.

29. april 2013: Birmingham

25 år gamle Pavlo Lapshyn knivstikker og dreper en 82 år gammel muslimsk mann på gata i Birmingham. I juni og juli samme år plasserer han bomber ved tre ulike moskéer i Walsall, Wolverhampton og Tipton, men ingen kommer til skade.

Etter å ha blitt pågrepet av politiet fortalte Lapshyn at han valgte å drepe 82-åringen i Birmingham fordi «han var muslim og det var ingen vitner». 25-åringen var utvekslingsstudent fra Ukraina. I sosiale medier hadde han delt høyreekstremt materiale, blant annet om Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh, Hitler-Jugend, russiske nynazister og tyske nynazist-band. Hjemme hos ham fant politiet bilder der han poserte med drapskniven, i tillegg til høyreekstrem litteratur. Lapshyn ble dømt til livstidsstraff med en minstetid på 40 år.

5. august 2012: Oak Creek, USA

40 år gamle Wade Michael Page skyter og dreper syv personer (inkludert en politimann) og skader fire andre ved et sikh-tempel i Oak Creek, Wisconsin.

Gjerningsmannen var en tidligere soldat med mangeårige forbindelser til «hvit makt»-organisasjoner og nynazistiske miljøer i USA, deriblant Hammerskins, en skinhead-gruppering som produserer og promoterer høyreekstrem musikk. Page spilte selv i flere nynazist-band og poserte ofte på bilder med hakekors-flagg og «white pride»-klær. Før drapene skal han ha snakket om å starte en «hellig rasekrig». Han tok sitt eget liv etter å ha blitt skutt i hofta av politiet.

26. september-3. oktober 2011: Tre stater i USA

32 år gamle David «Joey» Pedersen og kjæresten Holly Ann Grigsby (25) skyter og dreper førstnevntes far før de knivdreper stemoren, begge i staten Washington. Deretter drar de til Oregon, hvor de skyter og dreper en 19 år gammel mann som de tror er jødisk, før de stjeler bilen hans og kjører til California. Der skyter og dreper de en 53 år gammel og funksjonshemmet afroamerikansk mann.

Da paret ble arrestert 5. oktober, fortalte Grigsby at de var på vei til Sacramento for «å drepe flere jøder». De erkjente å ha drept afroamerikaneren fordi han etter deres syn var en «negro degenerate». Begge fikk livstidsdommer. Retten mente at paret var del av en «hvit makt»-bevegelse som ønsket å «bevare den hvite rasen» og «gjenvinne landet» gjennom drap basert på rase, hudfarge, religion og en oppfatning av «degenerert» oppførsel. Under rettssaken ville ikke Pedersen be om unnskyldning til ofre og pårørende, men angret på at han ble tatt «før jeg virkelig var i gang». Grigsby angret på at drapene hadde skadet «hvit makt»-bevegelsens rykte. Under tidligere fengselsdommer hadde Pedersen vært del av nynazistgjengen Aryan Death Squad.

13. desember 2011: Firenze, Italia

50 år gamle Gianluca Casseri skyter og dreper to senegalesiske torghandlere og skader en tredje på Piazza Dalmazia-markedet i italienske Firenze, før han forlater stedet i bil. Senere samme dag skyter og skader han ytterligere to senegalesiske torghandlere på San Lorenzo-markedet lenger sør i byen.

Gjerningsmannen skjøt og drepte seg selv da han ble konfrontert av væpnet politi. Etter hendelsen karakteriserte politiet ham som en høyreekstremist med forbindelser til den nyfascistiske og sterkt innvandringsfiendtlige Casa Pound-bevegelsen, som bekreftet at Casseri hadde frekventert møter (blant annet for å holde foredrag om fantasy-bøkene han skrev). De omtalte han imidlertid som «sympatisør» heller enn medlem.

22. juli 2011: Utøya og Oslo, Norge

32 år gamle Anders Behring Breivik dreper 77 mennesker ved å detonere en bombe i regjeringskvartalet i Oslo og skyte ved AUFs sommerleir på Utøya.

Gjerningspersonen forklarte bakgrunnen for ugjerningene i et over tusen sider langt forsvarsskrift, der han gjengav konspirasjonsteorien om Eurabia (idéen om at Europa er i ferd med å bli overtatt av muslimer), siterte bloggeren Peder «Fjordman» Jensen (som hadde tatt til orde for at muslimer måtte bli «fysisk fjernet» fra Europa) og betegnet meningsmotstandere som «kulturmarxister» (et begrep som skal betegne en «ideologi» bestående av multikulturalisme, sekularisme og moralsk relativisme).